İshal Deyip Geçmeyin

Hastalıklar
Yaz mevsiminde özellikle çocuklarda görülen ölümcül ishalin sıvı kaybından kaynaklandığını belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarına bol miktarda meyve ve su vermelerini öneriyor. Yiyecek ve içecek tük...
EMOJİLE

Yaz mevsiminde özellikle çocuklarda görülen ölümcül ishalin sıvı kaybından kaynaklandığını belirten uzmanlar, ailelerin çocuklarına bol miktarda meyve ve su vermelerini öneriyor. Yiyecek ve içecek tüketiminde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor.  

48 saat süren ve şiddetinde azalma olmayan ishaller tehlikeli olarak değerlendiriliyor. Bu durumdaki kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor. İshali önlemek için de çocuğa bol miktarda su içirilmeli. Enfeksiyon yapan virüsler yaz aylarında daha hızlı yayılıyor. Kanlı ishal ve dizanteri benzeri rahatsızlıklarda ise zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalı. Bir hekim önerisi olmadan ishal kesici veya antibiyotik kullanılmamalı. Bebek ve çocukların bakım, beslenmesinde kişisel bakım ve ev hijyeni de önem taşıyor. En sık ishal yapan hastalık etkeni ‘rotavirüs’ denilen bir virüs türü. Bu durumda en önemli problem, çocuklarda sıvı ve elektrolit kaybı oluyor. Uzmanlar, ishal olan bebeğin emzirilmesine devam edilmesini öneriyor. Çocuk büyükse kaybedilen sıvının ağız yoluyla alınması sağlanmalı. Çocukta sıvı tedavisi ağız yoluyla karşılanamıyorsa, sağlık kurumlarına başvurarak daha ileri tedavi uygulanmalı.

Uzmanlar, ishal olan kişiler için şu reçeteyi öneriyor: Patates püresi, yağsız makarna, pirinç pilavı, yağsız çorbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, şeftali, muz ve elma. Kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay, şekersiz elma kompostosu da içecek olarak tercih edilebilir.