Reflüyü Hafife Almayın

Hastalıklar
Gaziantep Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balık, yaptığı açıklamada, reflünün ”geriye doğru akım” anlamına geldiğini belirtti. Reflü hastalarında özellikle...
EMOJİLE

Gaziantep Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balık, yaptığı açıklamada, reflünün ”geriye doğru akım” anlamına geldiğini belirtti.

Reflü hastalarında özellikle gece, mide içeriğinin boğaza doğru çıktığını ve oradan solunum sistemine geçerek öksürük nöbetlerine ve astım gibi hastalıkların alevlenmesine neden olduğunu ifade eden Balık, şöyle konuştu:
”Bu rahatsızlığı bulunan kişiler bir öğünde aşırı yemekten kaçınmalı, yemekten sonra birkaç saat dik durumda kalmalı. Yatarken de başlarını yukarda tutmalı. Reflü hafife alınacak bir hastalık değil.
Hastalığın uzun süre devam etmesi ciddi sorunlara ve cerrahi operasyonların yapılmasına sebebiyet verebilir. Uzun süre reflü olan kişilerin yemek borusunun içini döşeyen epitel tabakası tabiat değiştirerek kansere zemin hazırlayabilir.”

Prof. Dr. Balık, reflünün tedavisinde teşhisin çok önemli olduğunu belirtti. Cerrahi müdahale için sindirim sisteminde ve özellikle yemek borusunda fonsksiyonel bozukluk bulunmaması gerektiğini dile getiren Balık, şöyle devam etti:
”Reflünün cerrahi tedavisinde pek çok yöntem var. Hastanın anatomik yapısına, yemek borusunun boyuna göre seçilecek işlem değişir. Cerrahi tedavilerin hepsinin amacı yetersiz olan valf sisteminin güçlendirilmesidir. Bu amaçla midenin üst kısmı, yemek borusunun karın içindeki bölümüne sarılır. Mide içindeki basınç arttığında sarılan bölüm yemek borusu kısmına basınç uygular ve o bölümü kapatır. Böylelikle valf sistemi oluşturulmuş olur. Ancak bu sarma işlemi çok sıkı yapılırsa yutma zorluğu yaşanabilir.” 
 
AA