Topuk dikeni neden olur?

Hastalıklar
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Hikmet Koçyiğit, halk arasında topuk dikeni olarak bilin...
EMOJİLE

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Hikmet Koçyiğit, halk arasında topuk dikeni olarak bilinen hastalığı, fazla kilo ve yüksek topuklu ayakkabıların tetiklediğini söyledi.

Genel olarak yaşlılarda görülmekle birlikte obez ve hareketsiz gençlerin de bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, hastanın topuğunda ağrılara sebep olduğunu, bunun da günlük hareketleri kısıtladığını ve yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Topuk dikeni rahatsızlığının özellikle obez ve yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Koçyiğit, aile özelliklerine bağlı olarak zayıf kişilerde, yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınlarda ve uzun süre ayakta kalan kişilerde de rastlanabileceğini söyledi. İlaç tedavisinin yanısıra silikon tabanlık tavsiye ettiklerini belirten Koçyiğit, zamanının çoğunu evde geçiren hastalarınsa tabanlık kullanmadığını, onlara ilacın yanında aşil tendonu egzersizleriyle kilo vermelerini tavsiye ettiklerini anlattı.

Koçyiğit, "Hastalarımızın şikayetleri devam ediyorsa topuk dikeni olan bölgeye enjeksiyon yapmaktayız. Eğer hastalık ilerlemişse cerrahi müdahale yapılmaktadır." dedi.

Enjeksiyon ve cerrahi müdahaleden kaçan büyük bir hasta grubu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Koçyiğit, üç aydır kliniklerinde "Radyal Şok Dalga (ESWT)" adlı farklı bir tedavi uygulamaya başladıklarını, hastaların da çok memnun kaldığını vurguladı.

Koçyiğit, "Bu cihazla hastalarımızın sorunlarını çözmede önemli başarılar elde ettik. Bu cihaz, topuk dikeninin yanısıra dirençli omuz ve dirsek ağrılarında da başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Ağrılı bölgeye jel sürülerek, ESWT ile 5 dakika boyunca tedavi yapılıyor. Dalganın şiddetine ve hastanın hassasiyetine göre bu süre değişebiliyor. Haftada bir defa ve üç dört hafta boyunca devam eden tedavi, büyük oranda başarı sağlıyor. Hasta profili geniş olan cihazı küçük çocuklar, hamileler, kemik erimesi olanlar, kalp pili kullananlar ve çok yaşlılarda kullanmıyoruz." şeklinde konuştu.

Habertürk