Öksürük deyip geçmeyin

Hastalıklar
Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, 67’nci Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamasında dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişin...
EMOJİLE

Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, 67’nci Verem Savaş Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamasında dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ifade eden Dr. Demirel, yine her yıl 1,7 milyon kişininveremden dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye’de 2012 yılı verilerine göre verem savaş dispanserlerinde kayıtlı 14 bin 691 veremhastası olduğuna da dikkat çeken Dr. Kadir Demirel, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

”Verem hastalığı öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Hastalık oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışındaöksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt ve yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetleri ortaya çıkar. İki üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.”

ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN!

Veremin tanı tedavisi hakkında bilgi veren Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, ”Hastalığın tanı, tedavi ve takibi verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde düzenli olarak ilaçların kullanılması önemlidir. 

Hastanın ilaçlarını aldığından emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirmek en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) denir. 

Verem hastalığı aşı ile korunabilen bir hastalıktır. Hastalıktan korunmada bulunduğumuz ortamların havalandırılması, sık el yıkama alışkanlığı, sigara alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalınması, düzenli ve dengeli beslenme önem taşır. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem hastalığıdır.

Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede verem savaşı dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir” şeklinde belirtti.