Rahim Ağzı Kanserini ve kanser habercisi olan öncülleri, iki dakikada tespit edebilen TruScreen adlı kanser tarama cihazı, 6 Ağustos 2009 Perşembe günü İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi’nde kullanılmaya başlandı.
Bu yeni teknoloji 10 Ağustos 2009 itibari ile de Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Merkezi’nde de(Ankara) kullanılmaya başlanacak. Ayrıca Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi’nde(Ankara), Özel Kartal Dragos Şifa Hastanesi’nde (İstanbul) ve bazı özel muayenehanelerde de bulunan cihaz ile rahim ağzı kanseri taramaları yapılabilecek.
Hayat Kurtaran İki Dakika
Rahim ağzı kanseri hakkında yapılan araştırmalarda; yaşanan ölümlerin en büyük nedenin, teknolojik altyapı eksikliği ve eğitimli sağlık personeli sayısının yetersizliğinden dolayı yeterli servikal tarama programlarının uygulanamaması olarak gösteriliyor. Kadınların bu hastalık hakkındaki bilgi eksikliği ise diğer bir neden. Amerika’da yapılan bir çalışmada rahim ağzı kanserine yakalanmış kadınların yüzde 50’den fazlasının daha önce hiç tarama testi yaptırmamış, yüzde 60’dan fazlasının ise son 5 yılda hiç tarama testi yaptırmamış olduğu görülüyor. Yapılan bir diğer bilimsel çalışmada tarama programlarının yaygın olarak uygulandığı ülkelerde rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümlerde yüzde 75’lere varan ciddi bir gerileme saptanmış.
Türkiye’de her gün 4 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve günde iki kadın bu yüzden yaşamını yitiriyor. Ülkemizde tarama yapılması gereken yaş grubunda 21 milyondan fazla kadın bulunduğu halde, şu anda mevcut klasik yöntemlerle maksimum tarama yapılabilen kadın sayısı 4 milyon civarında. “Hayat Kurtaran İki Dakika” sloganıyla hizmete sunulan bu sistemle kadınlar ücret ödeyerek özel bir ortamda tarama yaptırabilecekler.
İstanbul ve Ankara’da kullanılmaya başlanan sistem ile Türkiye’de risk grubunda bulunan tüm kadınlara tarama yapılıp, önlem alınabilecek.