Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, domuz gribi tehlikesine karşı okullarda dikkatli davranılması konusunda uyarılarda bulunarak, "grip ve nezle olan çocuğu okula göndermeyin" dedi.
Domuz gribinde Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği 6. kademe önlem sürecinin devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Akdur, "Okul ve kreşler, grip ve nezlenin yayılmasında amplifikatör etkisi yapar" diye konuştu.
Okul ve kreşlerin açılmasıyla her gün 17 milyona yakın çocuğun okul ve kreşte biraya geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akdur, şöyle konuştu:
"Bu durum grip ve nezlenin yayılması için son derece uyun bir ortam yaratıyor. Bu nedenle de önümüzdeki günlerde grip nezle sayılarında büyük artışlar meydana gelecektir. Çocuklar, okul ve kreşlerdeki sınıf arkadaşlarından grip ve nezle virüsü alıyorlar. Daha sonra bunu servis araçlarındaki, otobüslerdeki arkadaşlarına ve evdeki ailelerine taşıyorlar. Erişkinler çocuklarından aldıkları bu virüsleri işyerlerine taşıyarak hastalığın daha geniş kitlelere yayılmasına neden oluyor. Bu zincir toplumun tamamına yakını hastalanıp bağışıklık kazanıncaya dek defalarca tekrarlanarak sürüp gidiyor. Bu zincir çok basit önlemlerle kırılabilir. Bu zinciri kırmanın en önemli yolu kendini iyi hissetmeyen çocukların okula ve kreşe gönderilmemesidir."
Grip, nezle olan çocuğun okula gönderilmemesinin, hastalığının daha çabuk iyileşmesine yol açacağını ve daha ağır hastalıklara dönüşmesini engelleyeceğini belirten Prof. Dr. Akdur, böylece salgın zincirinin kırılacağını da bildirdi.
OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLER
Öğretmenleri de grip konusunda uyaran Prof. Dr. Akdur, "Öğretmenler, hasta öğrenci gördüğünde onun sınıfta kalmasına izin vermemeli ve derhal arkadaşlarından ayırarak ailesi onu alıncaya kadar uygun bir yerde tutmalıdır" dedi.
Grip ve nezleden korunmanın en etkili yollarından diğerinin de, bez maske kullanımı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akdur, şunları ifade etti:
"Bez maske hem hasta olanların etrafa virüs yaymasını engeller hem de sağlam kişilerin hastalardan virüs almasını engeller. Bu nedenle de özellikle grip ve nezle olanlar sokağa çıkarken mutlaka bez maske takmalıdır. Sağlamların da bez maske ile dolaşmasında yarar vardır. Salgın olasılığı olduğunda tüm öğrencilere maske taktırılabilir."
Grip ve nezlenin yayılmaması için öksürürken ve hapşırırken ağzın kağıt mendile iyice kapatılması ve ellerin sık sık yıkanması gerektiğine de değinen Prof. Dr. Akdur, "Hastalığın salgın yapmasını önlemede sınıfların havalandırmasının da önemli bir katkısı olur" diye konuştu.
GRİP AŞISI KESİN ÇÖZÜM DEĞİL
Grip aşısının sadece aşı içindeki üç tür virüse karşı koruma yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Akdur, şu açıklamalarda bulundu:
"Gripten koruyan herhangi bir ilaç yok. Grip aşısı ise yalnızca aşı içindeki üç tür virüse karşı koruma yapıyor. Diğer virüslere karşı koruma yapmaz. Başka bir anlatımla aşı olanların gribe yakalanmama garantisi yok. Bu nedenle de aşıyı belli risk gruplarının (yaşlılar bağışıklık sistemi iyi çalışmayanlar, kanser hastaları, AIDS hastaları, ağır kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ve benzeri) yapılması yeterli. Yani herkesin aşı yaptırmasına gerek yok. Vitamin konusuna gelince ise normal beslenen insanlara hastayken bile ilave ya da ilaç şeklinde vitamin önerilmez."