Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, obeziteye bağlı aşırı şişmanlıkta kesin tedavi yönteminin cerrahi müdahale olduğunu söyledi. Prof. Dr. Öğünç, cerrahi müdahale sonrası bir yılda 100 kilogram civarında zayıflanabileceğini söyledi.
Bir diyet merkezi tarafından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu‘nda gerçekleştirilen söyleşide konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam ve yanlış ilaç kullanımının obeziteye davetiye çıkarttığını kaydetti.
Aşırı şişmanlığı, tedavisi zorunlu bir hastalık olarak tanımlayan Prof. Dr. Öğünç, cerrahi müdahalede özelikle hastanın Beden Kitle Endeksi’ni (BKE) baz aldıklarını belirtti. Cerrahi müdahalenin 18- 65 yaş arasındaki hastalara uygulanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Güner Öğünç, BKE’ye göre boyu 160 cm., ağırlığı 90 kg. olan hastaların cerrahi müdahaleye uygun olduklarını kaydetti. Prof. Dr. Öğünç, 150 kg. ve üzeri hastalara sakatlık oluşabileceği düşüncesiyle egzersiz önermediklerini söyledi.
Türkiye’de 2 milyon civarında hastanın acil tedavi beklediğini belirten Prof. Dr. Öğünç, ameliyatlarda başarı oranının yüzde 95 seviyesinde olduğunu kaydetti.
Cerrahi operasyonla midede üç farklı ameliyat gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Güner Öğünç, Türkiye’de en çok mide kelepçesi ve tüp mide uygulamasının yaygın olduğunu söyledi. Bu yöntemlerle bir yılda 100 kg. zayıflanabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Öğünç, son 5 yıldır aşırı kilolu olduğunu ispatlayan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan tüm hastalara cerrahi müdahale uygulamanın mümkün olabildiğini belirtti.
Her ameliyatta olduğu gibi zayıflamak için gerçekleştirilen operasyonlarda da ölüm riskinin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öğünç, bu olasılığın binde bir ihtimal olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak 11 yıldır obezite hastalarına cerrahi yöntem uyguladıklarını kaydeden Prof. Dr. Güner Öğünç, bölge insanının yanı sıra yurt dışından hastalara da tedavi hizmeti sunduklarını kaydetti.