İlaç Bağımlısı Olmayın…

Yetişkin Sağlığı
Türkiye’de her gün 100 insandan 5’inde rastlanılan baş ağrısı şikâyeti nedeniyle kullanılan ağrı kesici ilaçlar, bağımlılığa yol açıyor. Bağımlılık kazanan kişide ağrıları geçirmek b...
EMOJİLE

Türkiye’de her gün 100 insandan 5’inde rastlanılan baş ağrısı şikâyeti nedeniyle kullanılan ağrı kesici ilaçlar, bağımlılığa yol açıyor. Bağımlılık kazanan kişide ağrıları geçirmek bir yana, daha da şiddetli ağrılara yol açan bu ilaçlar sinirsel bozukluklara da sebep olabiliyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Külahlı, en çok rastlanan baş ağrısı tiplerinin migren ve gerilim (sinirsel) olduğunu söyledi. Külahlı, hemen ilaç kullanmak yerine ağrının nedeninin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Sürekli ağrı kesici ilaç kullanmanın bağımlılık yapabileceğini vurgulayan Külahlı, "Bu ilaçların birçoğu, ilaç bağımlılığına yol açabilen ergotamin ve triptan içerir. 

Bu ağrı kesiciler sık kullanıldıklarında çevre sinirlerde beslenme bozuklukları ve el, ayaklarda üşümeler, karıncalanmalara sebep olabilir."