Obez Erkeklere Kötü Haber

Yetişkin Sağlığı
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, aşırı kilolu erkeklerde, zatürre riskinin daha fazla olduğu bulundu. Danimarka’da Aarhus Üniversite Hastanesi’nde görevli araştırmacılar, bu etkinin dola...
EMOJİLE

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, aşırı kilolu erkeklerde, zatürre riskinin daha fazla olduğu bulundu. Danimarka’da Aarhus Üniversite Hastanesi’nde görevli araştırmacılar, bu etkinin dolaylı yollardan olduğunu söylediler. Batılı ülkelerde, zatürreden hastaneye yatış oranının son 10 yılda yüzde 20-50 arttığı belirtildi. Aynı zamanda, dünya çapında daha fazla insanın sağlıksız şekilde kilo aldığı görülüyor. Kiloların da şeker hastalığı ya da astım gibi kronik hastalıkların

Obeziteyle zatürre arasındaki bağı destekleyen birkaç çalışmanın çelişkili sonuçlar verdiğini belirten araştırmacılar, daha açık cevaplara sahip olan yeni araştırmada yaşları 50 ile 64 arasında değişen ve daha önce kronik hastalığa sahip olmayan, daha önce zatürreden hastaneye yatmamış 50 bin kişiyi bir araya getirdiler. 22 bin 578 erkekten bin 87‘sinin 1990’ların ortalarından çalışmanın sonuna kadar (Nisan) zatürre nedeniyle hastaneye başvurduğu belirtildi.

Katılımcılar, vücut kütle indekslerine göre gruplandırıldı. Vücut kütle endeksi 30 ve 34,9 arasında olan erkeklerin, zatürre riskinin normal kilolu erkeklere göre, yüzde 40 daha fazla olduğu bulundu. Aşırı obez olan, yani vücut kütle indeksi 35’in üzerinde olan erkeklerin ise zatürreye yakalanma riskinin 2 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

Kadınlar arasında ise hiçbir fark görülmedi

Doktorlar, obez erkeklere ateş, sırt ağrısı, üşeme, nefes darlığı ve öksürük gibi zatürre belirtilerine dikkat etmelerini önerdi. Ayrıca, bu kişilerin sigara içmemesi ve alkol almaması gerektiğini de söylediler.