Gözlerde Virüs Salgınına Dikkat!

Yetişkin Sağlığı
Gözlerde kanlanma, sulanma ve ödem yapan viral konjonktivit (göz iltihabı) ‘gözlerde zombi etkisi’ olarak tanımlanıyor. Son iki günde İstanbul Bakırköy‘de 600, Arnavutköy‘de 10...
EMOJİLE

Gözlerde kanlanma, sulanma ve ödem yapan viral konjonktivit (göz iltihabı) ‘gözlerde zombi etkisi’ olarak tanımlanıyor. Son iki günde İstanbul Bakırköy‘de 600, Arnavutköy‘de 100 civarında hasta gelirken, Aksaray‘da 150 kişi bu rahatsızlıktan dolayı hastanelere başvurdu. Hastalığın henüz kesin sebebi bilinmezken yüzme havuzlarındaki klor, duman ve toz, kozmetik ürünlerinin içindeki veya hayvan tüyleri gibi alerjen maddelerin bu rahatsızlığa sebep olabileceği aktarılıyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, il genelinde hastanelere başvuruların binlerle ifade edildiğini açıkladı. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu vatandaşlara, "yakın temastan kaçının, ellerinizi ve gözlerinizi sabunlu suyla yıkayın" uyarısı yaptı. Çok hızlı yayılan virüsün, bu alanda son yıllarda görülen en büyük virüs salgını olduğu aktarıldı. Virüs kapıldıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlarken, takip eden 12 gün boyunca, virüsü kapan kişi de bulaştırıcı hale geliyor. Hastaların yüzde 80’inde gözün kornea (şeffaf) tabakası da etkilenirken, rahatsızlığın 2 haftada geçebileceği ifade ediliyor.

Virüsün son beş gün içerisinde İstanbul’da etkisini gösterdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, şu anda çok ciddi seyreden vakanın olmadığını söyledi. Virüslerin özellikle yaz mevsiminde sıcağın ve nemin artmasıyla birlikte kolaylıkla insandan insana damlacık, solunum salgıları ve temas ile bulaştığını aktaran Dokucu, "Viral konjonktivit için özel bir tedaviye gerek olmayıp, 1-2 hafta, nadiren 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşmektedir." diyor.

Öte yandan basit önlemlerle ve özellikle kişisel hijyene dikkat edilerek bulaşmanın önüne geçmek mümkün. Bunun için eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı; eller göze dokundurulmamalı ve ovuşturulmamalı. Havlular ortak kullanılmamalı, kişiye özel olmalı, su ve deterjanla yıkanmalı. Bunun yanında kağıt havlular tek kullanımlık olmalı ve atılmalı, yastık kılıfı, gözlük, makyaj malzemesi, göz damlası veya merhemi ortak kullanılmamalı.