Ailelerin Terfi Baskısı Gençlere İş Bıraktırıyor

Çocuk
Metro Cash İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver, gençlerin hemen yönetici olmak isterken, ailelerin de terfi konusunda baskı yaptığını söyledi. İşsizlik oranı küresel kriz öncesi seviyesine düşmesine...
EMOJİLE

Metro Cash İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver, gençlerin hemen yönetici olmak isterken, ailelerin de terfi konusunda baskı yaptığını söyledi.

İşsizlik oranı küresel kriz öncesi seviyesine düşmesine rağmen, istihdam hâlâ Türkiye’nin en önemli problemi konumunda. Genç işsizliğin temel sebepleri, Türkiye Personel Yönetimi Derneği (Peryön) ve TÜGİAD’ın birlikte düzenlediği ‘Genç İşsizlik Çalıştayı’nda masaya yatırıldı.

Konuyla ilgili kamu kuruluşlarının yöneticileri ile özel şirket temsilcilerinin katıldığı çalıştaydan çıkan ortak sonuç: Genç işsizliğinde temel mesele istihdam yokluğu değil, istihdam ve gençlerin becerisindeki uyuşmazlık.

Diğer öne çıkan konu ise iş hayatına yeni atılacak gençlerin kariyer endişesi. Bu endişenin arkasındaki en büyük sebeplerden biri ailenin genç üzerindeki kariyer baskısı. Basamakları hızla tırmanmak isteyen gençler, iş bulmada ve iş hayatında başarısız oluyor.

Türkiye’deki işsizlerin yüzde 17,1’ini oluşturan üniversite mezunlarının iş bulmadaki en büyük problemi, iş arama stratejilerinin bilinmemesi.

Çalıştayda Türkiye’de üniversite mezunları artarken, ‘meslek erbabı’ insanların azaldığına dikkat çekildi. Türkiye’de 15-24 yaş aralığında 3 milyon 229 bin kişinin eğitimine devam etmediği halde işsiz olduğunu belirten Türkiye İş Kurumu İstihdam Uzmanı Hüseyin Gökmen, tecrübe ve beceri eksikliğini istihdamdaki en büyük problem olarak gösterdi.

Gökmen, eğitimin ardından niteliksiz işgücüne katılan gençlerin mesleki eğitime yönlendirilerek genç işsizliğinin azaltılabileceğine işaret etti. İşsizler arasında önemli orana sahip üniversite mezunlarının ise çok büyük beklentilerle iş aradığını ifade eden Gökmen, "İş aramada önemli olan gencin niteliklerine uygun işi iyi tespit etmesidir." dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü Program Sorumlusu Ozan Çakmak, istihdam konusunda Almanya örneğini verdi. Buna göre, mesleki teknik eğitimin iyi olduğu Almanya’da genç işsiz oranı diğer ülkelere göre en düşük seviyede. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre gençler, en son işe alınıp kötü gidişatta ilk işten çıkarılan kesimin başında geliyor.

Metro Cash İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver, yaptıkları saha çalışmalarına göre gençlerin işe başlarken ya da en fazla 5 yıl içinde yönetici olmak istediğini tespit ettiklerini açıkladı.

Ailesinden terfi etme konusunda baskılar olduğunu dile getiren Daver, "Baskı yüzünden terfi etmeyenlerde iş bırakma oranı diğerlerine göre çok yüksek." dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Üstün Ergüder, genç işsizliğine çözüm getirmek için YÖK’ün yeni bir vizyona kavuşması gerektiğini ifade etti. Ergüder, 1993’te Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptırdığı bir araştırmayı paylaştı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan mühendislerin sadece yüzde 12’si meslek hayatına mühendis olarak devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Şahap Yılmaz ise genç işsizliğinin önlenmesi için özel sektörün de elini taşın altına sokması gerektiğini söyledi.

Meslek liselerinin artık nitelikli mezunlar verdiğini söyleyen Yılmaz, "Sektör, belgeli gence gerekli desteği vermiyor. Konu komşuyu alıyor." ifadesini kullandı.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/