Genç Ebeveyn mi, Olgun Ebevenyn mi?

Çocuk
Çeviren: Zuhal Erkek Fakat çocuk yetiştirmek için önemli bir yaş aralığının olmadığı da iddia ediliyor. 20’li ve 30’lu yaşlar arasındaki ebeveynler enerjik, estetik ve uzun ömürl...
EMOJİLE

Çeviren: Zuhal Erkek

Fakat çocuk yetiştirmek için önemli bir yaş aralığının olmadığı da iddia ediliyor.

20’li ve 30’lu yaşlar arasındaki ebeveynler enerjik, estetik ve uzun ömürlü olabilme gibi avantajlara sahipler. Çocukları lise çağına ulaştığında onlar haliyle hala genç ebevyn olarak kalacaktırlar. 30’lu ve 40’lı yaşlardaki ebeveynler ise olgunluk ve finansal istikrarı olan ebeveynlerdir.

Hangisi daha iyi diye soracak olursanız? Colorado’dan Sosyal Hizmet Uzmanı Betsy Duvall, her iki yaş da babalığa uygun olduğunu belirtmesine rağmen, yaşın ebeveynlik özellikleri ve kalitesi üzerinden daha fazla şarta bağlı olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Klinik psikiyatrist Susan Heitler ise gerekli olan babalık kabiliyetinin herhangi bir yaşta kazanılabileceğine inanıyor. Heitler, profesyonel bir ebeveyn olunabileceğini, yetenekli ebeveynlik için gerekli olan şeyin iyi bir eş olduğunu söylüyor. Bunların da istikrarlı bir evi destekleyeceğini belirtiyor. Heitler, bebeklerin iyi bir anne ve babayı hakettiğini ifade ediyor.

Yaşın Avantajları Nelerdir?

Heitler, çocuğunuzun ihtiyacı olan en önemli şeyin karakterli ebeveynler ve iyi bir anne baba olduğunu belirtiyor. Bunun genç anne ve babalar için zor bir durum olduğunu söyleyen Heitler, genç ebeveynin hala olgunlaşma dönemi içerisinde olduğu için yeterli duygusallığa sahip olmadığını belirterek, "20’li yaşların başında olduklarından dolayı hala kendi ailelerinden bile yardım istemek zorunda kalıyorlar" diye konuşuyor. Heitler, genç ebeveynlerin kendi duygusal ihtiyaçları ve çocuklarının duygusal ihtiyaçları arasında zaman zaman sürtüşme yaşayabileceklerini belirtiyor. Ayrıca genç evlilerin birbirlerine daha az güvendiklerini dile Heitler, bu yüzden çok fazla boşanma ve kavga olduğunu kaydediyor.Sözlerine şöyle devam eden Heitler, "Çocuklarına bunu yansıtmamaları gerekir. Çocuklarına daha iyi bir gelecek verebilmeleri için çocuklarına kasırgalardan önce güneşi göstermeleri gerekmektedir." diye konuşuyor.

Heitler, ayrıca gençlerin yaş konusunda yeterli olgunluğa erişmedikleri için otorite konusunda daha rahat olabileceklerini söylüyor.

Gençliğin Avantajları

Genç yaşta ebeveynliğin en önemli avantajlarından birisi yüksek bir enerjiye sahip olmanızdır. "Bebeğiniz gece yarısında uyandığında ona kalkıp bakmada zorluk yaşamaz, onunla bir çok aktiviteye katılabilir, enerjisine ayak uydurabilirsiniz. 20’li yaşlarda evden kopabilir. Yeni kariyere ve arkadaşlık ilişkilerine başlandığı için aile içerinde kopmalar da yaşanabilir.

"Olgun ebeveynin avantajı otoritedir. Fakat bunu dezanavantaja çevirebilirsiniz. Eğer ebeveynin tek doğrusu varsa çocukları başka yollara itebilir." Ayrıca olgun ebeveyn olmanın diğer bir dezavantajı ise çocuğun, anne ve babasının ölümüyle erken tanışması durumudur. Bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.

 Kaynak: Howstuffworks.com