Çocuk eğitimi ve gelişiminde anne ve babanın desteğinin dengede olması gerektiğine dikkat çeken Tarhan, baba desteğinin kredi kartından ibaret olmadığını söyledi.
Bir özel okul tarafından öğrenci velilerine yönelik düzenlenen “Çocuklarda Davranış değişikliği ve Karakter Eğitimi” başlıklı seminer Ümraniye’de gerçekleştirildi.
Yazarımız Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Velilerden annelerin ilgisi seminere daha çok olunca Tarhan konuşmasını babalara yönelik yaptı.
Anne ve babanın çocuk eğitim ve gelişimindeki çok önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Tarhan, önceki yıllarda çocuğa yarım saat zaman ayrılıyorsa bu sürenin artık iki katına çıkması gerektiğini söyledi. İç huzur ve barışta annenin güvende ise babanın rolünün önemli olduğunu ifade eden Tarhan, baba desteğinin kredi kartından ibaret olmaması gerektiğini söyledi ve ekledi. Tarhan:
DESTEK KREDİ KARTINDAN İBARET DEĞİL
“Çocuklar sera çiçeği gibi değil her mevsim meyve verebilen çiçekler gibi yetiştirilmeli. Ormanlara bakın uzun süre ayakta duran ağaçlar hep rüzgâra ve kötü hava şartlarına karşı mücadele etmeyi başarmış olan ağaçlar olduğu görülecektir. Çocuklar da öyle. Zorlukları yaşamalılar. Ancak ebeveyn ilgisi gösterilmeli. Anne kadar babanın desteği de önemli. İlgi parayla, sadece maddi ihtiyaçların karşılanmasıyla maalesef olmuyor”
İNTERNET EBEVEYN DENETİMİNDE KULLANILMALI
İnternet kullanımının çocuklar arasında arttığına dikkat çeken Rektör Tarhan, güvenli ve seçici kullanımın teşvik edilmesi, çocuğun istediği gibi hareket özgürlüğünün ona verilmemesi ve interneti ebeveyn denetiminde kullanması gerektiğini söyledi.
ÇOCUKTA AKADEMİK BAŞARI DAHA MI ÖNEMLİ?
Hayat ve akademik başarı üzerine de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik başarının daha önemli olduğu yönünde velilerin yanılgıya düştüklerini kaydetti. Bu anlamda iki başarının nasıl ele alınması gerektiği yönünde çalışmaların söz konusu olduğunu ifade eden Tarhan, okul döneminde çocuklarının akademik başarısı üzerinde durulmasının ve bunun abartılmasının çocukta kişilik gelişiminde sorunlara neden olduğunu söyledi.
ÇOCUK KAMERA GİBİ HERŞEYİ KAYDEDER
Çocuğun doğar doğmaz eğitiminin başladığını belirten Tarhan, çocuğun 0-6 yaş arasında diğer yaşlardan çok daha fazlasını öğrendiğini ifade etti.
“İnsan bilgi potansiyeliyle doğuyor. Potansiyel geliştirilirse bilgi yeşilleniyor. O nedenle daha bebeklikten çocuğu gösterilen ilgi onun beyninde duygu dilinin oluşmasına neden oluyor. Çocuk kamera gibi her şeyi kaydeder. Bundan dolayı anne ve babalık sorumluluk gerektirir. Bir tabir vardır “Saldım çayıra mevlam kayıra” yaklaşımı çok yanlış bir tutum. Maalesef günümüzde özellikle de Anadolu’da ebeveynler çocuklarını güvence olarak bir jandarma bir SGK olarak görüyor. Bu yaklaşımla çocuk yetiştirmek doğru değil. Onların ayrı birer birey oldukları unutulmamalı.”
Anne baba kavgalarına da dikkat çeken Tarhan:
ÇOCUĞA YALAN SÖYLENMEMELİ
“ Anne baba kavgalarında yalan kesinlikle söylenmemeli. Çocuğa kavganın doğal olduğu, olabileceği anlatılmalı. Fırtınanın ardından ilkbaharın geleceği gibi ifade edilmeli. Fırtına bazı dalları kırsa da yeni fidanlar, dallar gelecektir. Fırtınaya direnmek çocuğa anlatılmalı, öğretilmeli. Çocuğun yaşı neyi gerektiriyorsa o anlatılmalı. Krizi iyi yönetmeyi bilmeli.” Dedi.