Hiperaktiviteye NASA Taktiği

Çocuk
Uzmanlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sorunuyla baş etmede NASA’da astronotların uçuş simülasyonları için kullanılan play attention yöntemini öneriyor. Çocuklarda aşırı hareketli...
EMOJİLE

Uzmanlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sorunuyla baş etmede NASA’da astronotların uçuş simülasyonları için kullanılan play attention yöntemini öneriyor.

Çocuklarda aşırı hareketlilik, dikkatsizlik ve isteklerini erteleyememek, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun en önemli belirtileri olarak sıralanıyor. Uzmanlar, sorunun zaman kaybetmeden kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor. Sorun, uygun eğitimsel yaklaşımlarla ele alınmadığında iş hayatından sosyal ilişkilere kadar tüm yaşamı olumsuz etkileyebilir.

‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun genellikle 7 yaşından önce başladığını ve kişinin hayatının genelini etkileyebilecek derecede önemli olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Belin Güner Nas, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar dikkatlerini toplamakta zorlanır. Bazıları davranışlarını düşünmeden gerçekleştirir ve fazla hareketlidir. Bazılarında ise dikkat eksikliği ve düşüncesiz davranışlar olmakla birlikte aşırı hareketlilik yoktur. Aslında her çocuk zaman zaman bu şekilde davranabilir fakat hiperaktif çocuklar hemen her zaman hareketlidir. Kendini kontrol etmek ellerinde değildir. Bu durum akademik başarılarını, sosyal ilişkilerini ve çevreye uyum sağlamalarını olumsuz yönde etkileyebilir” açıklamasını yaptı.

‘HAREKETLİ ÇOCUK ZEKİDİR’ DEMEYİN UZMANA BAŞVURUN
Ailelerin “Hareketli çocuk zekidir, enerjisi fazla geliyordur, bırakın yapsın, büyüyünce düzelir” gibi yanlış inanışlara sahip olmasının hiperaktif çocuklara yardımı geciktirdiğini vurgulayan Belin Güner Nas, şunları söyledi:

“Eğer ebeveynler, çocuklarını dikkatli bir şekilde takip eder ve onlardaki aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve istekleri erteleyememek gibi belirtileri fark ettiklerinde bir uzman görüşü alırlarsa, sorunun çözümü yolunda çok önemli bir adım atmış olurlar. Sorunun fark edilmesinde ailelerin yanı sıra, sınıf öğretmenlerine de büyük rol düşüyor. Sırada bekleyememe, derste dikkatini yeteri kadar sürdürememe ve dürtüsel hareketlerini durduramama gibi davranışları, okul çağına gelen çocuklarda ilk fark edenler genellikle öğretmenleri oluyor.”

‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tedavisinde kullanılan yöntemlerle ilgili bilgi veren Nas, “NASA’da astronotların uçuş simülasyonları için geliştirilen ve kullanılan Play Attention yöntemiyle dikkat dağınıklığı ve hiperaktivitesi olan çocuklarda 3-4 aylık bir çalışma sonucunda olumlu değişimler gözlenebiliyor’’ diye konuştu.

BEYİN DALGALARIYLA KONTROL
Nas, Play Attention uygulanması hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu çalışmada, çocuğun başına takılan bir kask sayesinde beyin dalgaları bilgisayara iletilmekte ve oyunu yönlendirmektedir. Çocuk, dikkatini oyuna verdiği sürece oyun ilerlemekte ve belirlenen hedeflere ulaşılabilmektedir. Çocuğun dikkatinin dağıldığı anlarda oyun durmaktadır. Böylece çocuğun dikkati hem çocuk hem de eğitmen tarafından somut olarak bilgisayar ekranında gözlenebilmektedir. Uygulamanın içinde çeşitli dikkat alanlarına yönelik oyunlar bulunuyor. Bu oyunlar bir mouse ya da joystick ile değil sadece beyin dalgalarıyla kontrol edilebiliyor. Ve dikkati geliştirirken çocuğun hafıza geliştirme, görevleri zamanında yerine getirme, organize olma becerilerine de yardımcı oluyor. Play Attention bu egzersizleri çocuğu onu sıkmadan, yormadan, sevdirerek yaptırıyor.”

Play Attention’ın düzenli bir şekilde uygulandığında dikkat eksikliği olan ya da hiperaktif çocuklarda yaşanabilecek değişimleri de aktaran Belin Güler Nas, bunları şu şekilde sıraladı:

• Daha uzun süre dinleyebilme,
• Ev ödevlerini kendisi başlayıp sürdürebilme,
• Organize olma becerilerinde gelişme,
• Dürtüsellikte ve hareketlilikte azalma,
• Başladığı işi bitirebilme,
• Kendini kontrol edebilme,
• Bellekte gelişme,
• Görsel organizasyonda gelişme,
• Davranışlardaki gelişmeye bağlı olarak arkadaş ilişkilerinde düzelme,
• Kurallara uyma konusunda gelişme.

ntvmsnbc.com

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/