İnternetten İlaç Satışına Ceza Talebi

Yetişkin Sağlığı
Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya’da, yasak olmasına karşın bir ilacı marketten satın alan ve uyuşturucu olarak kullanan gencin babasının ”ilaçların eczaneler dışında kontrolsüz bir...
EMOJİLE

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya’da, yasak olmasına karşın bir ilacı marketten satın alan ve uyuşturucu olarak kullanan gencin babasının ”ilaçların eczaneler dışında kontrolsüz bir biçimde, peynir ekmek gibi satılmasını önleyin. Çaresizim, yardım istiyorum” diyerek, yardım talebinde bulunduğunu belirtti.

 

Bir süredir, ”Bakkal ve marketlerden kolaylıkla temin edilen bazı ilaçların uyuşturucu olarak kullanıldığı” yönündeki haberlerin, çeşitli yazılı ve görsel basında yer aldığını ifade eden Özel, TEB’in bu konuda her zaman uyarıda bulunduğunu vurguladı.

 

Özel, şunları kaydetti:

 

”Gerek internet üzerinden, gerekse sağlıkla hiçbir ilgisi olmayan bakkal, market, benzinlik gibi yerlerden kontrolsüz bir biçimde temin edilen ilaçların, hangi koşullarda, nerede üretildiği ve içeriğinde ne olduğunu bilmek mümkün değildir.

 

‘Merdiven altı üretim’ diye adlandırılan sahte ilaçlar bir yana, hiçbir ilacın hekim tavsiyesi ve eczacı kontrolü olmadan tüketilmemesi gerekir. Haberde de bahsedildiği gibi, ilaçların kontrolsüz sunum ve tüketimi, özellikle gençleri tehdit etmekte, hatta ölüme varan sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bilinçsiz ilaç tüketiminden kaynaklı vakalar her geçen gün artmakta, bu da bazı acil önlemleri almayı zorunlu kılmaktadır.

 

Bu günlerde TBMM’nin de gündeminde olduğu üzere, alkol ve tütün ürünlerinin internet üzerinden satışına ciddi cezalar getiriliyor. Ancak, ilaç ve ilaç benzeri etkide bulunacağı iddiası ile sunulan kimi ürünler, internet üzerinden kolaylıkla satılmaktadır. Sıradanlaştırılmaya çalışılan bu vakalar, çok daha ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Belki basit birer ağrı kesici, soğuk algınlığı önleyici ya da vitamin olarak algılanan ürünlerin, internet üzerinden ya da eczane dışındaki mekanlardan temin edilmesi, önemli bir halk sağlığı sorunudur.”

 

İlacı zehirden ayıran en önemli noktanın, kullanım dozu olduğuna dikkati çeken Özel, bu dozu ayarlayan tek kişinin eczacı olduğunu belirtti. Özel, ”Diğer yandan eczacı, gerek eğitimi, gerek mesleki pratiği ve etiği ile ilacın hangi amaçla temin edilmek istendiğini sorgulayan, suistimal olasılığı olan durumlarda ilacı vermeyen ve hatta gerekli mercileri uyaran, harekete geçiren kişidir. İlacın tek uzmanı eczacıdır. Yetkililerin, ilaçları eczane dışında satanlarla ilgili caydırıcı cezalar getirmelerini talep ediyoruz” uyarısında bulundu.

 

AA