Kuş Gribinde İnsan Eli!..

Yetişkin Sağlığı
Journal Science adlı bilimsel dergide yayınlanan akademik bir çalışma, göçmen canlıların hastalık taşıma tehlikesine karşı yeni bir tez ileri sürüyor ve göç etmelerinin diğer bölgelere tehlikeli ve hı...
EMOJİLE

Journal Science adlı bilimsel dergide yayınlanan akademik bir çalışma, göçmen canlıların hastalık taşıma tehlikesine karşı yeni bir tez ileri sürüyor ve

göç etmelerinin diğer bölgelere tehlikeli ve hızla yayılan virus türlerini taşıma ihtimallerini dahi azaltabileceği vurgulanıyor.

 

Georgia Odum Üniversitesinin Ekoloji bölümünden araştırmacılara göre göçler daha düşük virütik bir ortamın evrimini bile teşvik edebilir.

 

Genel kabul gören teze göre, milyarlarca canlı göç ediyor,bu seyahat bazen binlerce kilometre kat edilerek aylar sürüyor. Seyahatleri esnasında farklı habitat ve kaynakları kullandıklarından hastalığa neden olan madde ve organizmalarla karşılaşıyorlar. Dinlendikleri ve kendilerini yeniden şarj ettiği durak noktalarında birçok farklı türle temas kuruyorlar ve bu hastalığın aralarında yayılmasına neden oluyor.

 

Fakat Georgia Odum Üniversitesi’nde doçent olan Sonia Altizer ve araştırmaya katkı veren Rebecca Bartel ve Barbara Han göçün aynı zamanda hastalığa sebep olan bazı organizmaların yayılmasını sınırlandırmaya katkı sağlayabileceğini iddia ediyor.

 

İleri sürdükleri teze göre, hastalığı bulaştırma aşamasında olan bazı tür parazitler bunu göçmen canlının asıl yaşadığı habitatta yapabiliyorlar ve göç bu canlıların periodik olarak parazitlerle dolu ortamdan düzenli aralıklarla kaçmalarını sağlıyor.

 

Göçmenler bölgeden uzaklaştıklarında, parazit sayısı hızla azalıyor ve göçmen canlılar esas mekanlarına dündüklerinde büyük ölçüde hastalıktan arındırılmış habitatlar buluyorlar. Uzun göç yolculukları aynı zamanda hastalık kapmış hayvanların popülasyondan ayıklanmalarına da yardım edebiliyor. Teze göre bu göçler hastalık bulaştırma potansiyeli en yüksek organizma türlerinin diskalifiye edilebilmesini de sağlıyor.

 

Bu teze dayanak oluşturmak için monark kelebekleri incelemişler. Bu kelebek türü Kuzey Amerika’nın doğusunda yaşıyor ve Kanada’dan Orta Meksika’ya göç edip kışı burada geçiriyor. Yani bir kelebek için oldukça uzun bir seyahat.

 

Ekibin araştırması bu göçmen kelebeklerdeki parazit varlığının esas habitatları olan Kuzey Amerika’nın doğusunda en düşük seviyede olduğunu öte yandan göç etmeyen, ya da kısa mesafe göç edenlerde, ise en yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor. Ekibin başı Altizer bu bulgunun birçok göçmen canlı türüne uyarlanabileceği iddasında.

 

Araştırmacılara göre asıl tehlike göç ile virüs bulaştırmak değil küresel ısınma, zira bu göçmen canlılar dünya ısındıkça kışı geçirecek yerlere göç etme ihtiyacı duymayabilirler, ya da göç mesafesi azalabilir bu da esas habitatlarında parazitlere maruz kalma süresini uzatarak enfeksiyon oranını arttırıp daha virütik hastalık türlerinin evrimini kolaylaştırabilir.

 

Altizer’in son sözü ise;" Pek çok göçmen tür adilane olmayacak şekilde insanlara enfeksiyon bulaştırmaktan sorumlu tutuluyor, fakat bunun tam tersini gösteren örnekler var, insanların yarattığı koşullarla göçmen türlerin hastalık kapma riskinin arttırdığı yönde."

 

Habertürk