Çocuklarımız istediğimiz gibi davranmadığında en basit yolla hemen onları korkutmaya başlarız. 6 yaşındaki minik de iğneden çok korkuyordu.
Aslında çok sık doktora gitmiş ve her seferinde de iğne olmak zorunda kalmıştı. Daha sonra da alerjik astım olduğu anlaşılmıştı. Bu iğne olma sürecinde çok ağladığı ve iğne olmak istemediği için bazen annesi onu bırakıp gitmekle korkutuyor "Eğer iğne olurken bağırır, zorluk çıkarırsan seni bırakır giderim, annen olmam, baban da gider!" diyor, bazen de "Bugün iğne olmayacaksın!" şeklinde yalan söyleyip kandırarak hastaneye götürüyordu. Çocuk yine de iğne olmamakta direniyordu. Annenin tüm tehdit ve korkutmalarına ve hatta ufak çimdiklemelerine rağmen. Hastaneye gittiğinde anne, baba, doktor ve hemşire büyük bir mücadele ile ona iğne yapmaya çalışıyorlardı. Kaygılı yapısı olan 6 yaşındaki minikte, annenin yanlış tutumlarıyla ne yazık ki doktor ve iğne fobisi gelişmişti.
İğne ve doktor korkusunun temelinde çocuğun canının acıyacağı ya da kendisine zarar geleceği endişesi yatar. Çocuğunuzda hastane, doktor, iğne fobisi oluşmaması için şunlara dikkat etmelisiniz:
Çocuklarınızı "Doktora götürürüm, sana iğne yapar!" diye korkutmayın.
İğne olacak çocuğu "İğne olmayacaksın, sadece muayene edecekler" diye kandırmayın.
Kan alma, enjeksiyon yapma gibi ağrılı işlemlerin öncesinde elini tutup gözlerinin içine bakarak, "Biraz sonra iğne olacaksın, canın evet biraz acıyacak ama çok kısa süreli bir acı hissedeceksin. Eğer bu iğneyi olmazsan hastalığın geçmeyecek ve çok daha uzun süre acı çekmek zorunda kalacaksın." şeklinde açıklama yapın. "Bu acıya katlanabilirsin çünkü sen güçlü bir çocuksun!" diyerek ona cesaret verin.
Onu tehdit etmek yerine iğne yapılırken elini sıkıca tutup acısını paylaştığınızı ona hissettirin.
Zaman