Dört Evden Birinde Horlama Sesi Var

Yetişkin Sağlığı
Merkezi Amerika’da bulunan Ulusal Uyku Derneği’nin yaptırdığı araştırmaya göre dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 40’ı horluyor. Verilere göre bu sorun en fazla 45 ile 65 yaşları ar...
EMOJİLE

Merkezi Amerika’da bulunan Ulusal Uyku Derneği’nin yaptırdığı araştırmaya göre dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 40’ı horluyor. Verilere göre bu sorun en fazla 45 ile 65 yaşları arasında görülüyor. Erkeklerin kadınlara göre iki kat daha fazla horladığını da ortaya koyan araştırma, Türkiye’ye dair veriler de içeriyor.

 

BOŞANMALARA YOL AÇIYOR

Türkiye’de her dört evden birinde horlama sorunu yaşanıyor. Amerika’da 85 milyon kişinin horlama problemi var. Avrupa’da ise bu rakam 130 milyonu buluyor. Horlama, boşanmayla sonuçlanan aile içi trajedilere bile yol açabiliyor. Türkiye’de beş erkekten birinde horlama sorunu bulunuyor. Kadınlarda ise durum biraz daha farklı. Türkiye’de her on kadından biri horlama problemi yaşıyor. Araştırmaya göre, eşi horlayan bir kişi, yaşamı boyunca iki yıllık uykusunu kaybediyor. Horlama sorunu olan kişilerin sağlıklı bir uyku uyuyamadıkları için konsantre olmadıklarını, iş hayatında başarılı olamadıklarını, trafik kazalarına sebep olabiliyor. Horlamanın ayrıca kalbi sürekli yorduğu için kalp ve tansiyon rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Horlama sorunu yaşayanlara öncelikle düzenli spor yapmaları, alkolden uzak durmaları, uykudan önce ağır yemek yenilmemesini ve sakinleştirici kullanmamaları, aşırı yorgunluktan uzak durulmasını öneriyor. SAĞLIK SERVİSİ

 

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Türkiye Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi):

Felç riskini bile artırıyor

ERKEKLER kadınlara göre daha çok şikâyetçi. Erkeklerin karakteristik özelliği gibi değerlendiriliyor. Doğu Anadolu’da "Erkek horlar" diye bir deyiş var. Türkler kiloyu belden alıyor. Çenenin küçük olması, boynun kısa ve kalın olması, alt çenenin geride olması, beslenme alışkanlığımız, genetik yapımız horlamayı da kolaylaştırıyor. Obezlerde horlama 7 kat daha fazla. Sigara içmek, alkol almak, düzensiz beslenmek horlamayı daha şiddetli ve tedavisini daha zor hale getiriyor. Felç geçirme ihtimaliniz artıyor.

 

Prof. Dr. Hakan Kaynak (Uyku Bozuklukları Uzmanı):

Menopoz sonrası görülür

KADINLARDA menopoz dönemine kadar az görülür., menopozdan sonra ortaya çıkar. Horlama sorunu kiloyla, yağlanma ile artıyor. Ama horlamayla birlikte gelişen solunum problemi de yağlanmaya, insülin direncine ve enerji harcamasını da azaltıp kilo artışına sebep oluyor. Böylece bir kısır döngü yaşanıyor. Erkeklerde daha fazla görülüyor çünkü kadınların kas dokusunun elastikiyeti daha fazla. Uyku ile gevşese de daha güçlü. Ancak menopozdan sonra erkeklerinki gibi gevşiyor.

 

Sabah