Bebeğinize fazla ilgi göstermenin, onu sürekli kucaklamanın, öpmenin ve sallamanın, onu şımartmayacağını söylerler. Ama bebeklikten çocukluğa geçtiğinde siz ona aynı yoğunlukta ilgiyi ve sevgiyi göstermeye devam ederseniz, çocuğunuz birtakım davranış bozuklukları göstermeye başlayacaktır.
Kısacası, şımaracaktır. Parkta oynayan çocuklardan hangisinin şımartıldığını anlamak pek güç değildir ama insan kendi çocuğunun şımarık olup olmadığını anlamakta zorlanabilir.
İşte Şımarık Bir Çocuğun 10 göstergesi
1- Sık Sık Öfke Nöbeti Geçirir
Şımarık çocuklar dışarıda, insan içinde ve hatta kendi evinde, sık sık öfke nöbeti geçirir, durduk yerde bağırmaya ve ağlamaya başlar.
2- Asla Tatmin Olmaz
Şımarık çocuklar asla sahip olduklarıyla yetinmezler ve elindekilerle asla tatmin olmazlar. Eğer bir çocuğun elinde başka bir şey görürlerse, mutlaka onu isterler.
3- Hiç Yardımcı Değildir
Hiçbir çocuk temizlik yapmaktan hoşlanmaz ama bir çocuğun 4-5 yaşına geldiğinde artık kendi oyuncaklarını toplamaya, kendi ayakkabılarını kaldırmaya başlaması gerekir. Ama şımarık bir çocuk bu küçük işleri bile yapmak istemez.
4- Yetişkinleri Kontrol Etmeye Çalışır
Şımarık çocuklarda yetişkin-çocuk ayrımı pek olmaz. Yaşına bakmaksızın, tüm yetişkinlerin sürekli onlarla ilgilenmesini ve onları dinlemesini isterler.
5- Sizi İnsan İçinde Rezil Eder
Bazı durumlarda çocuğunuz sizi istemeden utandırabilir, ama şımarık çocuklar sizi bilerek ve isteyerek insan içinde utandırır ve ilgi çekme adına sizi rezil edebilecek davranışlarda bulunabilir.
6- Asla Paylaşmak İstemez
Paylaşma fikri küçük çocuklar için öğrenmesi zor bir durumdur. Ama bir çocuk 4 yaşını geçtikten sonra, oyuncaklarını, yiyecekleri vb. şeyleri kardeşleriyle ve arkadaşlarıyla paylaşma isteğine sahip olur. Şımarık çocuklar paylaşmaz.
7- Ona Yalvarmak Zorunda Kalırsınız
Ebeveyn ya da bakıcı, çocuk için bir otorite figürüdür ve onun dediklerine uymak zorundadır. Çocuğunuza bir şeyi yapması için yalvarmak zorunda kalmamalısınız, ama şımarık bir çocuğunuz varsa bu genellikle böyle olur.
8- Sizi Görmezden Gelir
Hiçbir çocuk “hayır” kelimesinden hoşlanmaz, ama onunla konuşurken sizi görmezden ve duymazdan gelmesi, onun şımarık bir çocuk olduğunu gösterir.
9- Tek Başına Oyun Oynamaz
Bir çocuk 4 yaşına geldiğinde, tek başına oyun oynayabilmeli ya da tek başına oyun oynamayı isteyebilmelidir. Sürekli annesi ya da babasıyla oyun oynamak istemesi, onun ilgi ihtiyacından kaynaklanıyor olabilir.
10- Ona Rüşvet Vermelisiniz
Ebeveynlerin çocuklarına rutin işlerini yapmaları için para, oyuncak, şeker vb. gibi rüşvetler vermemesi gerekir. Ama şımarık bir çocuğa rüşvet vermeden bir şey yaptırmak çok zordur.