Fazla şeker kalp yetmezliği yapabilir!

Yetişkin Sağlığı
Şeker ile kalp yetmezliği arasında bir ilinti olduğu ileri sürüldü. Journal of the American Heart Association dergisinde yer alan çalışmaya göre düzenli olarak şekere maruz kalan kalpte yetersizlik ba...
EMOJİLE

Şeker ile kalp yetmezliği arasında bir ilinti olduğu ileri sürüldü. Journal of the American Heart Association dergisinde yer alan çalışmaya göre düzenli olarak şekere maruz kalan kalpte yetersizlik başgösterebileceği ifade edildi.

Houston’daki Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden Dr. Heinrich Taegtmeyer araştırmayla ilgili yapılan değerlendirmede “Kalp kasları yüksek tansiyondan veya diğer hastalıklarından gerildiğinde sonra çok fazla glükoz alınıyor” dedi.

Çalışmaya göre glükoz molekülleri metabolit ediyor. Glükoz 6-fostat (G6P) kalpte strese sebep oluyor, kas proteinlerini değiştiriyor ve kalbin pompalama fonksiyonunu kesintiye uğratıyor. Bunun sonucunda ise kalp yetmezliği başgösteriyor.

Taegtmeyer ve arkadaşları araştırmada birçok tavşan üzerinde deney yaptı. Deneylerde ayrıca Texas Kalp Enstitüsü’nden hastalarda G6P’ye maruz kalanlar üzerinde inceleme yapıldı.

Araştırma sonunda şekerin kalpte gerginliğe yol açtığı ve kalp yetmezliğine gidecek bir noktaya getirdiği ifade edildi.

Gazeteport