TED Koleji tarafından tertip eden ‘İletişim ve Etkili Anne-Baba Tutumları’ konulu seminerde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Büşra İşleyen çocukların davranışlarının sıhhatli olarak şekillenmesi ve kendi problemlerinin sorumluluğunu alabilecekleri bir yöntemi ve anne-babalara düşen davranış biçimlerini ele aldı.
‘Keşke’ değil ‘İyi ki’ler ile büyütün
İşleyen, anne ve babalara şu tekliflerde bulundu: “Çocuğunuzun hayatında ‘keşke’ leri değil, ‘iyi ki’ leri çok olsun.
Çocuğunuz açıkgöz ve açıkgöz biri olacağına, başkalarının hakkını yemeden üreten ve kazanan biri olsun. Çocuğunuz kendisine güvenmeyen ve kimsenin güvenmediği, bilgisi ve diploması olan fakat silik biri değil, özgüveni ve özsaygısı olan ‘Ben yapabilirim, ben mesele çözebilirim’ duygusu kuvvetli, girişken ve mesul biri olsun.”
Aileler değişiyor
Endüstri toplumlarının yoğun temposunun aileleri de değiştirdiğini söyleyen İşleyen şöyle devam etti: “Yoğun ve stresli günlük yaşam temposu içinde aile içinde yaşanan iletişim problemleri, tartışmalar, kavgalar birçok insanın yaşamını negatif etkiliyor. Çok çalışmak, çok kazanmak gibi kavramların yanında artık insanlar “İlişkilerimi nasıl henüz sıhhatli kurarım?” sualinin da cevabını arıyor.
Aile; sevgi, saygı ve huzurun en çok arandığı bir yer. Ailenin barındığı eve; kafamızdaki, gönlümüzdeki ve ruhumuzdaki kirleri girişteki paspasa silerek içeri dahil olmalıyız. Zira aileyi meydana getiren bireyler arasında sıhhatli bir iletişimin olması gerekir. Bu, ailenin devamı için şarttır. Ailedeki sıhhatli iletişimi engelleyen birtakım nedenler vardır. Bu nedenler bilinir ve izole edilirse ailede iyi bir iletişim heyetmiş olur.”
Ailede iletişimi engelleyen etkenler
Sevgisizlik, saygısızlık, güvensizlik, yalan, tenkit, küsme ve surat asma gibi negatif davranışların aile içi iletişimi negatif etkilediğini belirten Büşra İşleyen “Ailedeki iletişimi, marazlı hale getiren engelleri tanıtıp onları hayatımızdan çıkarmalıyız” dedi.
Sağlıklı iletişim nasıl sağlanır?
“Bütün bu olumsuzluklardan uzak, mutlu bir ailemiz olmasını istiyorsak, yuvamızda sevgi dilinin tedavülde olmasını sağlamalıyız” diyen İşleyen inşa edilmesi gerekenleri de anlattı. -Öfke kontrolü ve öfke yönetimini iyi bilmeliyiz
-Şiddetten kaçınmalıyız.
-Hoşgörü içinde olmalıyız.
-Empati kurmalıyız. “Aile; hep beraber olmaktır, bundan mutluluk duyabilmektir.”