Türkiye’de ‘fizik tedavi uzmanı’ yetersiz

Yetişkin Sağlığı
Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlığını tanıtacağız. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi&nb...
EMOJİLE

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlığını tanıtacağız. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, doktor açığı var mı… Tüm merak edilenleri İstanbul Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalından Doç. Dr. Demirhan Dıraçoğlu ile konuştuk… 

Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin tıp eğitimin ardından ne gibi eğitimler alması gerekir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) uzman hekimi olabilmek için, 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminin ardından 4 yıllık ihtisas eğitimi yapmak gerekir. İhtisasa kolay olmayan bir sınavla girilir, fakat dört yıl süresince maaş alınır. Mezuniyetten sonra mecburi hizmete gidilir. Yani iş garantisi vardır. Sıklıkla fizyoterapi mesleği ile karıştırılır. Fizyoterapistler (eğer uzman fizyoterapist olmayacaklarsa) liseden sonra dört yıllık üniversite eğitimi ile işe başlayabilirler.

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün ne gibi zorlukları ve kolaylıkları vardır? 

Hasta ile yakın temas dışında çok büyük bir zorluğu olduğunu düşünmüyorum. Ancak konumuz geniş bir alanı kapsadığından çok okumak ve çok çalışmak gerekir. Acilimizin olmaması ve hastalarımızın büyük bir çoğunluğunun hayati tehlikesi olmaması avantajlarımız…

Türkiye’de Fizik tedavi doktoru açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıldır?

Ülkemizde şu an için 2000’in üzerinde FTR uzmanı mevcut. Çok gibi görünse de Avrupa’daki kişi başına düşen FTR uzmanı sayısının çok altında. Yani açık var. Talep konusuna gelince, fazlasıyla mevcut. Tıp fakültesini bitirdikten sonra FTR ihtisası yapmayı düşünen arkadaşlarımızın TUS adı verilen seçme sınavında yüksek puanlar almaları gerekiyor.

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümünü bitiren kişiler nerelerde çalışabilirler?

Tüm devlet ve üniversite hastaneleri, ve özel hastaneler ile özel dal merkezleri, özürlü merkezleri ve kaplıcalarda çalışabilirler.

Bu mesleği seçmek isteyenlerin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Diğer tıp bıranşlarına göre hasta ile iletişimin daha fazla ve önemli olduğu bir branş olması nedeniyle insanlara yardım etmeyi ve onlarla iyi diyalog kurmayı seven çalışkan, azimli ve sosyal kişilerin daha başarılı olacaklarını düşünüyorum.

Finans Analistliği için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

on5yirmi5.com