Bu belirtiler kanser habercisi olabilir!

Yetişkin Sağlığı
Toplumun bu konuda bilinçli olması ise hem erken teşhisle tedavi başarısını artırıyor hastalar daha yüksek oranda şifaya ulaşıyor. Haberturk’te yer alan habere göre, Medstar Antalya Hastane...
EMOJİLE

Toplumun bu konuda bilinçli olması ise hem erken teşhisle tedavi başarısını artırıyor hastalar daha yüksek oranda şifaya ulaşıyor. Haberturk’te yer alan habere göre, Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi Başkanı ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserle ilgili dikkat edilmesi gereken belirtileredikkat çekiyor.

Karnınız şişiyorsa

Karnınızda şişlik sürekli hale geldiyse ve 15 günden uzun zamandır sürüyorsa bunun nedeninin araştırılması gerekiyor. Çünkü karın bölgesindeki şişlik bazen kadın kanserleri arasında erken dönemde en az belirti veren ve ortaya çıktığında hastanın yaşam süresini önemli ölçüde etkileyen yumurtalık kanserlerinin tek uyarısı olabiliyor. Hazımsızlık ve karında şişlik hissi aynı zamanda kolon ve rektum kanserlerinin de önemli belirtilerinden olabileceğinden, hastalığın erken dönemde yakalanması için hemen doktora başvurulması gerekiyor.

Sürekli tokluk hissi yaşıyorsanız

Az miktarda yenen bir yemek sonrasında bile tokluk hissetmek; yumurtalık, pankreas veya mide kanseri işareti olabiliyor. Pankreas kanseri erken dönemde belirti vermeyip ortayaçıktığında hastanın yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkileyen bir kanser olarak tanımlanıyor. Kadınlarda da erkekler kadar ciddi oranda görülebilen pankreas kanseri kendini; iştah kaybı, istem dışı kilo kaybı, sarı renk gözler ve/veya cilt (sarılık) ve solgun, iri, kaygan, yüzen dışkı gibi belirtilerle gösteriyor. Tokluk hissinin önemsenmesi gereken bir şikâyet olduğu belirtiliyor.

Sık idrara çıkıyorsanız

İdrara sık çıkma, idrara çıkma ihtiyacı olduğu halde idrarını yapamama ve sürekli idrar yapma ihtiyacı içinde olma gibi belirtiler mesane kanserine işaret edebiliyor. Mesane kanseri kadınlara göre erkekleri özellikle de ileri yaştaki erkekleri etkileyen sinsi bir hastalık olarak tanımlanıyor. İdrar yapma bozukluklarının yanı sıra kırmızımsı sarı veya koyu kırmızıidrar da hastalığın önemli belirtileri arasında bulunuyor. Sık idrara çıkma isteği, yumurtalık kanserinin de belirtileri arasında yer alıyor. Kolon ve rektum kanserinde ise değişendışkılama alışkanlıkları nedeniyle hasta, birkaç günden uzun süren ishal ve kabız gibi dışkılama bozukluklarının yanı sıra tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra da rahatlayamıyor.

Memenizde kitle ya da farklılaşma varsa

Meme kanserinin en sık görülen ve en önemli belirtilerinden birinin memede ele gelen kitleler olduğu belirtiliyor. Memedeki her kitlenin kanser olmadığı bilinse de, böyle bir şikâyeti bulunanların meme kanseri yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. Memede kitlelerin yanı sıra göze çarpan önemli belirtiler arasında; memenin tümü veya bir kısmında şişlik, meme derisinde kızarıklık veya renk değişikliği olduğu belirtiliyor. Görülme sıklığı diğer meme kanseri türlerine göre az olan ancak hastanın yaşamını önemli ölçüde tehdit eden iltihaplı meme kanseri, kendini bu belirtilerle gösterebiliyor. Meme kanseri erkekleri de nadiren etkileyen bir kanser türü olduğu için bu belirtiler ortaya çıktığında kadın ya daerkeklerin zaman geçirmeden gerekli tetkikleri yaptırmaları hayati önem taşıyor.

Diyet yapmadan kilo kaybediyorsanız

Kanser; kişinin diyet yapmadan, isteği dışında ani kilo vermesiyle kendini gösterebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Ani ve hızlı kilo kaybının nedeni açıklanamıyorsa; mide, pankreas, akciğer ve zaman zaman böbrek kanserlerinden şüphelenilebiliyor. Kişinin kendi iradesi dışında ortaya çıkan kilo kaybı, kişinin iştahının yerinde olmasına ve iyi beslenmesinerağmen kilo kaybı yaşaması demek oluyor. Altta yatan bir kanser varsa bazı kişilerde kilo kayıplarına ek olarak mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi belirtiler de görülebiliyor.

Ses kısıklığınız uzun sürüyorsa

Soğuk algınlığı, alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerle ortaya çıkan ancak yeterince önemsenmeyen ses kısıklığı, eğer hastalık ortadan kalktıktan sonra da devam ediyorsa ve herhangi bir soğuk algınlığı belirtisi olmadan ortaya çıkmışsa, kanser göstergesi olabilecek önemli belirtiler arasında sayılıyor. Özellikle sigara kullanan kişilerin, devam edenses kısıklığı gibi bir sorun yaşamaları halinde doktora başvurmaları gerekiyor. Çünkü büyükoranda sigaranın neden olduğu gırtlak veya akciğer kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olabiliyor.

Tırnaklarınızda çizgiler oluştuysa

Ayak veya el tırnaklarında görülen koyu renk çizgiler, basit bir renk değişimi ya da kullanılanayakkabıdan kaynaklı olabildiği gibi, kendini yaşamı tehdit edebilen en tehlikeli kanser türlerinden biri olan cilt kanserinin (melanom) belirtisi olarak da gösterebiliyor. Bu nedenle bu belirtilerin mutlaka önemsenmesi ve altında yatan nedenin ortaya çıkarılması gerekiyor.