Yeni bir umut ışığı: Kanserajan

Yetişkin Sağlığı
Hürriyet’teki habere göre; İMMÜNO-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, dün Antalya’da yapılan 1’inci Ümmino-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Kanser Tedavileri Kongresi sonra...
EMOJİLE

Hürriyet’teki habere göre; İMMÜNO-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, dün Antalya’da yapılan 1’inci Ümmino-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Kanser Tedavileri Kongresi sonrası düzenlediği basın toplantısında kanser hastalarının yüzünü güldürecek açıklamalarda bulundu. Çelik, kanserin ajanlarla tedavi edilme döneminin başladığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Artık 2020 yılında ruhsatlanacak bir ilacı bugünden kullanma şansı var. Bunlar çalışma, deney değil; sağlık bakanlığı kontrolünde yapılan tedaviler. 33 molekül var. Bunların biri cilt, ikisi akciğer, üçü meme, dördü hematolojik kanserler, dördü gastrointestinal kanserler ve beşi böbrek kanseri olmak üzere 19’u Türkiye’de ruhsatlı.”

14 ajan da 2014 yılı içinde ruhsatlandırılacak. Eskiden çıktığımız her maçı kaybediyorduk. Öne geçtiğimiz maçı da kaybettik. Kemoterapi ile kanseri öldürmek vardı ama hastayı kaybedebiliyorduk da. Artık kanseri durdurmanın yolunu bulduk. Yani kanser de yaşıyor, hasta da yaşıyor.”

Amerikalı Prof. Thomas Hutson ise kanser tedavisinde geleceğin artık hedefe yönelik tedavi olacağını belirterek, “Yani kanserli hücrelere zarar veriyorsunuz ama sağlıklı hücrelere kesinlikle dokunmuyorsunuz. Sadece kanser hücrelerine saldırmak olarak algılayabiliriz. Bireysel kişiye özgü ilaçlar gibi kullanılıyor. Buradaki amaç sağ kalımı artırmanın yanında, yaşam kalitesini de artırmak. Bir yıl ömrü kalan bir hastanın yaşam süresini kullandığımız tedavi yöntemi ile 5 yıla kadar uzatabiliyoruz” dedi.

Akciğer kanseri aşısını bulan Kübalı bilimadamı Prof. Luis Molina ise Küba’da şu anda kanserin en önemli öncelikler arasında yer aldığını belirterek, nüfusun yaşlandığını ve kanserli hasta sayısı giderek arttığını bildirdi. Küba’da kanser alanında devam eden 10 kanser aşısı çalışması bulunduğuna değinen Molina, “Bu kanser aşısı çalışmaları tamamen yenilikçi. Sahadaki diğer çalışmaları kopyalamıyoruz. Kendi fikirlerimizle ilerliyoruz. Tek başımıza değiliz. Bu deneyler Avrupa’da, Latin Amerika’da ve Asya’da da devam ediyor. Sağ kalımı artırmak asıl amaç” açıklamasını yaptı.