İşte çocuğu güneşten korumak için 10 püf nokta

Çocuk
Kısa zamanda güneş yanıkları, sıcak çarpması; uzun zamanda ise ciltte erken yaşta oluşan kırışıklar, gözde katarak oluşumu, en önemlisi de cilt kanserine çıkarılan davetiye… Özellikle hayatın il...
EMOJİLE

Kısa zamanda güneş yanıkları, sıcak çarpması; uzun zamanda ise ciltte erken yaşta oluşan kırışıklar, gözde katarak oluşumu, en önemlisi de cilt kanserine çıkarılan davetiye… Özellikle hayatın ilk 20 yılında güneş ışınlarına maruz kalmanın cilt kanseri riskini oldukça artırdığını düşündüğümüzde, çocuklarımızı güneşin zararlı ışınlarından korumamız çok önemli bir hale geliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, çocukları güneşten korumanın

10 önemli püf noktasını anlattı:

1.11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkarmayın:

Güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında çocuğunuzu dışarıya çıkarmayın ya da çıkmanız gerekiyorsa, güneşten koruyucu önlemlere mutlaka dikkat edin. Yaz aylarında bu saatlerde hava bulutlu olsa bile korunma önlemlerini aksatmayın, çünkü bulut UV ışınlarını filtre etmiyor, yani bulutlar arkasında saklanmış olan “görünmez güneş ışını” da cilt hasarına yol açabiliyor.

2.Gölgede kalın:

Zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için öğlen saatlerinde plaj ve park gibi yerlerde ağaç, tente ya da şemsiye altında oturun.

3. Açık renk kıyafetler giydirin:

Sıkı dokunmuş, yaz mevsimine uygun, pamuklu giysiler giydirin. Çünkü sentetik ve teri hapseden naylon içerikli kumaşlardan hazırlanmış kıyafetler terleme ile pişik gibi cilt döküntülerine yol açıyor. Islak giysilerin kuru giysilere ve açık renkli giysilerin koyu renkli giysilere nazaran güneşten daha az koruduğunu da unutmayın.

4.Şapkası geniş siperli olsun:

Geniş siperli şapka takmayı ihmal etmeyin. Beyzbol şapkaları kulağı ve boynu korumaz. Bu nedenle geniş siperli ve halkalı şapkalar daha iyi bir tercih olacaktır.

5. Güneş gözlüğü önemli:

Çocuğunuzun hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan güneş gözlüğü takmasını özendirin. Bu alışkanlığı ileride zararlı UV ışınlardan dolayı oluşabilecek kataraktı engelleyecektir.

6.Güneş koruyucu ürünü 2 saatte bir tekrarlayın:

Güneşten koruyucu kremi dışarı çıkmadan yarım saat önce sürmeye başlayın. Vücudunun her yerine eşit olarak uygulayın, elleri, kulakları, ayakları, dizleri ve enseyi unutmayın. Dışarıda olduğunuz sürece 2 saat aralıklarla da tekrarlayın. Yüzme ve terlemeli yoğun egzersizlerden sonra güneş koruyucuları tekrarlayın ya da suya, tere ve kuma dayanıklı olanlarını tercih edin.

7.Cildine uygun güneş koruyucu kullanın:

Çocuğunuzun cildine uygun güneş koruyucular sürün. Genelde kimyasal filtreden çok, ciltte fiziksel bariyer yaratan “mineral filtre” içerikli, alkol, paraben ve parfüm içermeyen, alerji riski düşük koruyucular öneriliyor. Bazı güneş koruyucular cildinde hassasiyet yapabiliyor, bu durumda doktorunuza başvurarak başka bir güneş koruyucu önermesini isteyin. Güneşten koruyucu spreyleri, akciğerlere kaçma riski olduğu için dikkatli kullanın. Son kullanma tarihi geçen güneş koruyucuları sürmeyin.

8.Güneş koruma faktörü en az 50 SPH olsun:

6 aydan küçük bebeklerde, cildin çok ince olmasından dolayı ciltte alerjik reaksiyon oluşturabiliyor. Bu yüzden çok mecbur kalmadıkça güneş koruyucu kullanılması önerilmiyor. Çocuğunuz 6 aydan büyükse, açık tenli ya da esmer olmasına bakmaksızın en az 30+ koruma faktörlü koruyucu kullanın. 30+ SPF olanları daha çok bahar aylarında tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında 50+ SPF olanları kullanın.

9.   İyi bir rol modeli olun:

Çocuğunuz için aldığınız önlemleri siz de kendinize uygulayarak ona iyi bir rol modeli olmaya çalışın. Çocuğunuza güneş ışınının yararları yanında zararlarından da bahsederek bu önlemleri neden almak gerektiğini ayrıntılı olarak açıklayın, onu ikna etmeye çalışın.

10.  Bol bol su içirin:

Çocuklar güneş altında susuz kaldıklarında tansiyon düşüklüğü ve senkop (bayılma atakları) gibi tablolar oluşabiliyor. 6 aya kadar olan bebekler sadece anne sütü ve mamayla beslendikleri için bunları verme sıklığını artırılabilirsiniz. 1,5 yaşına kadar olan çocuklarda avrupa yakası eskort günlük almaları gereken sıvıya anne sütü ve mama da dahil edilebiliyor. 7-12 ay arası bebeklerin günde en az 3,5 su bardağı (800 ml), 1-3 yaş arası çocukların 5,5 bardak, 4-8 yaş arası çocukların 7,5 bardak sıvı tüketmeleri gerekiyor. Bu miktarı kısa sürede içmek zorunda değiller. Güneş ışınlarının yoğun olduğu ve dışarıda geçirdikleri zamanlarda sıklığı artırılabilirsiniz.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/