Hoşgeldin tıbbi hacamat

Yetişkin Sağlığı
Sağlık Bakanlığı’nın Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı’nı kurmasıyla hacamatın da içinde olduğu birçok tedavi yöntemi günümüzde daha çok konuşuluyor ve ...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı’nın Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı’nı kurmasıyla hacamatın da içinde olduğu birçok tedavi yöntemi günümüzde daha çok konuşuluyor ve merak ediliyor.

Bilimsel literatürde yaş kupa terapisi olarak adı geçen “Hacamat” Amerika ve Avrupa’da “wet cupping thearpy”  adı ile uygulanıyor. Son yirmi yılda batı ve doğu ülkelerinin de ilgi göstermeye başladığı bu tedavi yöntemi halen İngiliz Kraliyet Marsden Hastaneleri’nde  “wet cupping therapy” adıyla hekimler tarafından uygulanıyor. Türkiye’nin birçok ilinde ise hem hekim hem de hekim olmayanlar hacamat ile hastaları ya da sağlığını korumaya çalışanları daha iyi etmeye çalışıyorlar.

– Peki nedir bu hacamat?

– Gerçekten sağlığımızı korumaya etkisi var mı?

– Gerçekten tedavi ediyor mu?

– Modern tıbbın yetmediği yerde devreye girmeli mi?

– Kimler uygulamalı? Sağlıklı uygulama koşulları nelerdir?

– Dünyada uygulanıyor mu?

– Sağlık Bakanlığı’nın konuya bakışı nedir?  

Dr. Turanşah Tümer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun, aile hekimliği yapmış, akupunktur, kupa terapisi ve hacamat konusunda eğitimler alan Türkiye’de tıp doktoru olarak “tıbbi hacamat” yapan ilk hekimlerden biri.  Tıbbi Hacamat hakkında bilgiler veren Dr. Tümer, “Sağlıksız bir kan dolaşımının birçok hastalığın oluşmasına yol açan önemli bir risk olduğunu” vurguluyor. Dr. Tümer, “Tıbbi hacamat burada devreye girerek damar tıkanıklarını açabiliyor. Hacamat sayesinde toksinler ve metabolik artıklar ortadan kalkabildiği için çeşitli hastalıkları tedavi edebilmek mümkün olabiliyor” diyor. Yenişafak’ın haberi…

Neden TIBBİ hacamat?

Hacamatın, vücutta çeşitli nedenlerden oluşan, toksin, tortu, allerjen ve kanserojen maddelerden arındırma işlemi olduğunu belirten Dr. Turanşah Tümer, “Bu arındırma işlemi süzgeç görevi olan kılcal damarlardan yapılır. Hacamat işte bu filtreyi temizliyor. Eğer bu zararlı maddeler vücutta birikirse, kalp-damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, yüksek tansiyon, dolaşım bozuklukları, kanser, varis, hemoroid, dikkat dağınıklığı ve stres gibi birçok hastalığa neden oluyor. Bunlarla başetmek için ya cerrahi yöntemlere başvuruluyor ya da ilaç kullanılıyor. Modern tıbbın sunduğu bu imkanlardan faydalanmayalım demiyorum ama, hacamat güvenilir ellerde, hekim tarafından ve doğru uygulanarak yapıldığında hastalardan olumlu dönüşler alıyoruz” diyor.

Hekimlerin “hacamat” uygulaması ve akupunktur

Hekim olmayanlar tarafından “hacamat” yapılması durumunda ciddi kan kayıpları, damar ve sinir kesileri, enfeksiyonlar ve kişiden kişiye bulaşan hastalıkların oluşma riski var. Bu nedenle hacamatı yapan kişinin hekim olması gerekiyor.  Dr. Turanşah Tümer, “Hekim kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna ve cilt özellikleriyle vücuttaki akupunktur noktalarına göre hacamat yapacağı uygun bölgeleri tesbit ediyor. Ama günümüzde hekim olmayanlar maalesef hijyenik olmayan bir şekilde hacamat yapabiliyorlar. Böyle olunca da kanla bulaşan hepatit, AIDS gibi hastalıkların ortaya çıkma ihtimali artıyor” şeklinde konuşuyor. Dr. Tümer, hacamat uygulamasında 4 bölgeye ayrılan vücutta hacamatın etkisini gösterebilmesi için akupunktur bölgelerine uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.               

Hacamat nasıl yapılır?

Hacamat cam kupa, steril bistüri ve gazlı bez kullanılarak yapılıyor. Hacamat vücutta 4 ana bölgeye uygulanabiliyor. Sırtın iki kürek kemiği arası, bel bölgesi, kuyruk sokumu, diz etrafı ve kafa bölgeleri. Dr. Turanşah Tümer, vücuttan pıhtı şeklinde çıkan kirlenmiş kan tamamen bitene kadar hacamat uygulamasına devam edilmesi, kirlenmiş kan bitince, normal akışkanlıkta bir kan çıkması, ya da kan çıkmaması gerektiğini belirtiyor.

Hekim olmayan hacamat yapamaz

Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı Yeni Şafak için şu açıklamalarda bulundu: Dünyada Almanya, İngiltere ve ABD’de bu tarz tedavi yöntemleri hekimler tarafından hastalara uygulanıyor. Hacamat dahil bütün alternatif, tamamlayıcı uygulamalar sertifikalı hekimler tarafından kamu ve özel merkezlerde yapılabilecek. Üniversite hastanelerinde açılacak Geleneksel, Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezlerinde akademisyenler tarafından bu eğitimler planlanacak. Şu anda bünyesinde merkez kurmak için Gazi Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi başvurularını yapmış durumda.

Kanıta değil yanıta dayalı

Hastanın vücudunda yoğun şikayeti olan bölgelerine hacamat uygulandıktan sonra etkisini yaklaşık 10 dakikada hissettirdiğini söyleyen Dr. Turanşah Tümer, “bu sonucu hastalardan aldığımız yanıtlara göre paylaşıyoruz.” diyor.  Hacamatın genel etkilerini ise Dr. Turanşah Tümer şöyle sıralıyor: “Kasları gevşetir, kan akışını hızlandırır, kanı temizler, tansiyonu düşürür. Karaciğer, kalp, böbrek, bağırsak ve diğer organların işlevini artırır. Bunların sonucunda da kişide zihinsel açıklık ve enerji seviyeleri artar. Ayrıca, yorgunluk, dinlenememe, sinirlilik hali, depresyon, yüksek kolesterol, cilt bozuklukları, ve selülite de iyi geliyor.”