Dişler vücudumuzdaki bakımı en hassas noktalardır. Bebeklikten itibaren diş gelişimi başlar. Hayatımızın öyle önemli bir noktasındadır ki yeme ve içme tamamen ağız yolu ile gerçekleştirilir. Sağlığı ve bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Öyle ki ağızda meydana gelen bir rahatsızlık tüm sindirim sistemini etkileyecektir. Okul öncesi eğitimi verilirken de çocuklara ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiler verilerek diş bakımı alışkanlığı erken yaşlarda kazandırılmaya çalışılır. Diş rahatsızlıkları doğrudan hayati tehlike taşımadığından bireyler tarafından çok önemsenen bir konu olmamıştır. Ancak her ne kadar hayati önem taşımasa da bireylerin yaşam kalitesini oldukça düşürmekte ve günlük yaşamlarını sekteye uğratmaktadır. hayatkolay.com’un haberi…
Diş bakımı ve temizliği tek başına yeterli midir?
Diş bakımı ve temizliği elbette çok önemlidir ancak tek başına yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Ağzımıza aldığımız her gıda diş minelerinde kalma süresine bağlı olarak zarar verir. Fırçalama ile bunu en aza indirgeriz ve aşınmaları önlemiş oluruz. Diş bakımının yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da kontrol altına almalıyız.
Hangi gıdalar ve içeceklerin fazlaca tüketimi dişlerde tahribata yol açar?
Öncelikle hepimizin bildiği üzere aşırı şekerli yiyecek tüketen insanlarda diş çürümeleri daha erken ve hızlı gerçekleşmektedir.
– Enerji içecekleri içlerinde yüksek miktarda şeker bulundurduğundan fazla tüketim sonucu çürümelere yol açar.
– Kafeinli içecekler de tüketimi aşırı olduğu zaman renginden ötürü dişte sararmalar yaratır, bunun sonucunda da dişte plak oluşumu gerçekleşir.
– Gaz ve asit içeren içecekler örneğin kola ve gazoz bunlar içerdikleri asit ve şeker nedeni ile dişi zayıflatır.
– Şekerler de dişe yapışarak uzun süre temas halinde olduğundan dişe zarar verecektir.
– Bunların yanı sıra alkol tüketimi de diş sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. İçerisindeki gaz ve bileşenler dişte zayıflamalara neden olur.
– Nişastalı yiyecekler de diş sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. İçerisinde karmaşık yapıda karbonhidrat olan ürünlerin tüketimi sonucu dişte kalan ufak bir parça bile milyonlarca bakterinin üremesine neden olur.
Zararlı olarak saydığımız bu besinlerin yanı sıra bir de diş sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek besinler vardır. Örneğin haftada bir balık tüketerek dişlerinize fosfor kaynağı sağlamış olursunuz.