Ofiste göz sağlığını korumanın 8 yolu

Yetişkin Sağlığı
Bulanık görme, gözde yanma, kuruluk hissi, sulanma, kızarıklık, gözleri kısarak bakma, odaklama zorluğu, çift görme ve ışık hassasiyeti gibi şikâyetlerle kendini gösteren göz yorgunluğu, ofis çalışanl...
EMOJİLE

Bulanık görme, gözde yanma, kuruluk hissi, sulanma, kızarıklık, gözleri kısarak bakma, odaklama zorluğu, çift görme ve ışık hassasiyeti gibi şikâyetlerle kendini gösteren göz yorgunluğu, ofis çalışanlarının en sık karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Neslihan Astam, çalışırken göz sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ofis ortamında göz sağlığını etkileyen etkenler; ortam aydınlatması, havalandırma ve özellikle klima olarak sıralanabilir. En önemli etken ise uzun süreli ekran kullanımıdır. Bu durumdan gözün iki bölümü daha çok etkilenir. Bunlardan ilki göz yüzeyidir. Ekrana uzun süre bakıldığında göz yüzeyi (kornea) yeterince nemlenemez ve kuruluk, batma, kızarıklık gibi göz yüzeyi tahrişine bağlı sorunlara sebep olur. İkincisi ise göz kaslarıdır. Aynı mesafeden ekrana uzun süre bakılması hem göz uyum kasında hem de gözü hareket ettiren kaslarda spazma neden olarak bulanık görme, odaklanamama ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarır.

Bilgisayar kullanımının neden olduğu göz hastalıklarını engellemek için…

Düzenli göz muayenesi ve bilgisayar ekranlarının doğru kullanımına özen gösterilmesi halinde bilgisayarın neden olduğu göz problemleri engellenebilir. Göz muayenesi ve ekran kullanım kuralları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

1) Göz muayenelerinizi ihmal etmeyin: Net görüşü engelleyen hipermetropi, miyopi, astigmatisma gibi kırma kusurları, göz hareketlerini etkileyen şaşılık ya da kayma gibi kas fonksiyonları ile diğer göz hastalıklarının olup olmadığının tespiti amaçlı muayenenin yılda bir kez tekrarlanması önemlidir.

2) Doğru gözlük seçimi önemli: Gözlük kullanılıyorsa, numarası kullanılan ekran mesafesine göre belirlenmeli ya da çok odaklı gözlüklerle uygun numarada bakış sağlanmalıdır. Ayrıca kullanılacak gözlüklerin özel olarak seçilmesi yansımaları azaltarak kamaşma şikayetinin azalmasını sağlayabilir.

3) Kontakt lens kullanımına dikkat: Çalışırken odaklanarak dikkatli bakmak, göz kırpma sayısının azalmasına ve göz yüzeyinin kurumasına sebep olur. Bunun göz yüzeyinde kontakt lens varken yapılması kuruluk ve batma problemlerinin daha da artmasına sebep olur. Ekrana bakarak çalışırken kontakt lens yerine gözlük tercih edilmesi ise bu sorunların azalmasını sağlayacaktır.

4) Gözyaşı fonksiyonlarınızı ölçtürün: Gözyaşı fonksiyonları çeşitli testlerle değerlendirilerek, ekran kullanımı sırasında suni gözyaşı içeren göz damlaları kullanılması kuruluğa bağlı şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

5) Ekran mesafesini koruyun: Ofiste kullanılan bilgisayar ekranı uzaklığı ortalama 50-60 cm ve yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır.

6) Ortam aydınlatması doğru yapılmalı: Ekran ışık düzeyinden yüksek aşırı parlak aydınlatma kullanılmamalıdır. Ekranda dış ortam yansımalarının olması engellenmelidir.

7) Bilgisayar başındayken yarım saatte bir mola verin: Yaklaşık 20-30 dakikada bir verilecek molalarla, bakış mesafesi değiştirilip 20 saniye kadar uzağa bakılarak göz kaslarında spazm gelişmesi ve buna bağlı göz ve baş ağrılarının ortaya çıkması engellenebilir.

8) Gözünüzü bilinçli olarak kırpın: Ekrana bakarken gözler sık sık göz kırpılarak, göz yüzeyinin nemlenmesi sağlanarak kuruluk ya da aşırı sulanma azaltılabilir. Ayrıca ortamda bulunan klimaların akımlarının göze doğru olmasının engellenmesi kuruluk sorununu engelleyecektir.