Stres, ağız ve diş sağlığını tehdit ediyor

Yetişkin Sağlığı
Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan stres, başağrısı, kalp hastalığı, obezite, mide bulantısı, cilt hastalıkları, midesorunları, vücut ağrıları gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyo...
EMOJİLE

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan stres, başağrısı, kalp hastalığı, obezite, mide bulantısı, cilt hastalıkları, midesorunları, vücut ağrıları gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve ÇeneRadyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Somtürk, stresinağız hijyeni ve diş sağlığını da doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunavurgu yapıyor. 2007 yılında Journal of Periodontology’de yayınlanan biraraştırmaya dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Somtürk, araştırmaya katılanların yüzde56’sının stresin etkin bir şekilde diş fırçalamalarına ve diş ipikullanmalarına engel olduğunu ifade etmelerinin stresin ağız hijyenine ne denliengel teşkil ettiğini ortaya koyduğunu ifade ediyor.

Stresle birlikte birçok insanın tütün veya alkol gibiağız sağlığına tesir eden kötü veya olumsuz alışkanlıklara yöneldiğini belirtenYrd. Doç. Dr. Somtürk, “Tütün ve alkolün risk faktörleri, periodontalhastalığın oluşumunu etkileyebilir” diyor. İnsanların stresli olduğu dönemlerdekortizol hormonunun yükseldiğini ve bunun da periodontal hastalığa nedenolabileceğine işaret ediyor.

Stres, ağızsağlığını olumsuz etkileyebilir

Stresin, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağızkuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi birçokağız ve diş hastalığına sebebiyet verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Somtürk,ağızdaki aft oluşumunun virüsler, bakteriler ve bağışıklık sisteminizdeki bazıeksikliklerin tetiklediğini ve ağızda küçük yaralar şeklinde ortaya çıktığınısöylüyor.

Stres yaşayan kişilerde gün içerisinde veya gece uyurkendişlerini gıcırdatma veya sıkmanın yanı sıra çene bölgesindeki çene ekleminietkileyen bruksizm (diş sıkma) hastalığına da yol açtığını belirten Yrd. Doç.Dr. Esra Somtürk, “Klinik olarak; baş ve kulak ağrısı, çiğneme esnasında eklembölgelerinden gelen ses ve aşırı diş sıkmanın sonucunda, diş yüzeylerindeaşınma ve diş kırıklarının meydana gelir. Bütün bu problemlerin altınainildiğinde stres faktörü tespit edilmiştir” diyor.

Yrd. Doç. Dr. Somtürk, ağız kuruluğunun da stresinyarattığı bir başka hastalık olduğunu kaydederken, “Stres, ağızdaki tükürükakışı düzeyini etkileyebilir. Ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağızkuruluğu oluşur. Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunuengelleyen koruyucu tabaka oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydanagelir” şeklinde konuşuyor. 

Diş etihastalıklarına zemin hazırlıyor

Dişeti hastalıklarının da oluşumunda stresin önemli birrolü olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Somtürk, “Stresin, kişinin evde doğruağız hijyeni uygulamasına etkide bulunabileceğine işaret eden bazı araştırmalarmevcuttur. Özellikle 18-20 yaş altı genç ve çocuklarda görülen stres, ağızsağlığı açısından çok önemlidir. Strese giren çocuk ve gençler içine kapanıp,kişisel ağız ve diş bakımlarını ihmal eder. Ebeveynler, bu stresiönemsemediğinde tedbir almakta gecikilir ve bu durum da ilerleyen yaşlardabüyük sorunlara yol açar. 12-20 yaş aralığında görülen stres, 18-30 yaşlarındakanama, papil kaybı ve ağrı şeklinde görülen ciddi diş eti hastalıklarına zeminhazırlamaktadır” diyor.

Stres, protezkullanan hastalarda kansere davetiye çıkarabilir

Kötü ağız hijyeninin kaçınılmaz bir sonucu olan ağızkokusunun, iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğini, bu stres altındayaşayan bireylerin de, tükürük akımındaki azalmayla beraber dolaylı olarak ağızkokusunun ortaya çıkabildiğini belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Somtürk, kronikstresin, protez kullanan hastalarda ilerleyen dönemlerde ağız içini daha dakötü hale getirerek prekanseröz lezyonların oluşumuna neden olarak kansere dedavetiye çıkarabileceğine vurgu yapıyor.