Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH’ın en ciddi risk faktörünün sigara olduğunu belirterek, KOAH başta olmak üzere sigaranın yol açtığı pek çok hastalığı önlemek ve korunmak için sigaranın bırakılması gerektiğini söyledi.
Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, KOAH’ın önlenebilir bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, KOAH’ın bir numaralı risk faktörünün sigara olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı bilinmektedir. Bu gibi riskli bir durumla karşılaşmamak için sigaradan ve pasif içicilikten uzak durulması, sigaranın bırakılması gerekiyor.KOAH’a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazla” dedi. Dünyada ölüm sebebleri içinde 3’üncü sırada yer alan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı nedeniyle yılda 210 milyon kişinin etkilendiğini belirten Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Aktif sigara içicisinin en büyük risk grubu içinde olduğu KOAH, aynı zamanda pasif olarak sigara dumanına maruz kalanları da ciddi şekilde tehdit ediyor. Amfizem ve kornik bronşit olan bu hastalığın en önemli sebeplerinden biridir sigara. Vatandaşlarımıza sesleniyorum; artık nefes almakta zorlanıyorsanız lütfen sigarayı bırakın!” dedi.
Hastanelerde ve parklarda kural çiğneniyor
Sigara dumanına maruz kalındığında bile sigara kaynaklı bir çok hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mücahit Öztürk, duraklarda, parklarda, hastane ve okul bahçelerinde ve taksilerde sigara içmek yasak olmasına rağmen, bu kuralın çiğnendiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Haliyle sigara içmeyen bir çok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebiliyor. Denetim ekipleri de mekana gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor” şeklinde konuştu.
Nargile, puro, pipo da KOAH’a yol açıyor
Tütün ürünlerinin de KOAH’a sebebiyet verdiğini ifade eden Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH’a yol açıyor. Bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için, kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın. Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alabilirsiniz” dedi. Sigarayı bırakmak isteyenlerin bir uzman desteğiyle bu süreci kolaylıkla ve doğru bir şekilde atlatabileceklerini belirten Prof. Öztürk, yanı sıra Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdiği “Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyası kapsamında hazırlanan bırakabilirsin.org sitesinden de faydalanabileceklerini belirtti.
“Yasakların ve politikaların destekçisiyiz”
TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın üçüncü bölümünde yer alan 56-83. maddeler kabul edildi. Kaçak tütün ile mücadele kapsamında yapılan düzenlemeyle, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilecek. Tütün ve ürünlerine zararlarından korunmak için yapılan tüm yasa ve politikaların destekçisi olduklarını söyleyen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk; “Yeşilay’ın değişmez gündemi olan ve bireysel, toplumsal, ekonomik birçok zarara yol açan tütün ve ürünlerinin satış, pazarlama, reklam, kullanımını kısıtlayıcı ve düzenleyici tüm düzenlemeleri takip etmeye ve bir halk sağlığı kuruluşu olarak politikalar üretmeye devam edeceğiz” dedi.