Imperial College London araştırmacıları, yaraların iyileşmesini teşvik etmek için yaralı dokuların yakınındaki bölgedeki hücrelerle “konuşabilen” yeni bir molekül geliştirdi.
Araştırmacı Ben Almquist, “Bu akıllı iyileşme, iyileşme sürecinin her aşamasında yararlıdır, vücudun iyileşme şansını artırma potansiyeline sahiptir ve birçok farklı yara türünde geniş kapsamlı kullanımlara sahiptir” dedi.
Imperial College ekibi, ‘Advanced Materials’ dergisinde yayınlanan bir çalışmada, çekiş gücü ile aktive olan yükleri (TrAP’ler) olarak adlandırdığı yara iyileştirme moleküllerini tanımladılar.
TrAP’ları oluşturmanın ilk adımı, DNA’nın segmentlerini proteinlere sıkıca kilitlenen üç boyutlu şekiller olan aptamerlere katlamaktır diyen araştırmacılar daha sonra aptamerin bir ucuna bir “tanıtıcı” eklediklerini açıkladılar.
Laboratuar testleri sırasında hücreler, bir yaranın etrafındaki bölgeyi gezdikçe, aptamerin yara iyileşmesini teşvik eden proteinleri açmasına ve salıvermesine neden olacak şekilde bu tutamağı çektiği gözlemleniyor. Tutamağı değiştirerek, araştırmacılar hangi hücrelerin TrAP’ları etkinleştirdiğini kontrol edebildiklerini buldular.
Araştırmacı Almquist’e göre, “TrAP’lar, yaralarla aktif bir şekilde iletişim kurmanın yanı sıra gerektiğinde nerede olduklarına dair kilit talimatlar veren esnek bir yöntem sunuyor.”
Araştırmaların laboratuvardan klinik deneme aşamasına geçmesi uzun zaman alabilir, ancak TRAP ekibi izlenen yol boyunca ivme kazanabilir. Bunun nedeni, aptamerlerin zaten ilaç dağıtımı için kullanıldığı, yani zaten insan kullanımı için güvenli oldukları düşünülüyor.
TrAP’ler ayrıca oluşturmak için oldukça basittir, yani teknolojiyi endüstriyel seviyelere ölçeklemenin zor olmayacağı anlamına geliyor. Araştırmacıların makalesine göre, doktorlar daha sonra TrAP’leri kollajen süngerlerinden poliakrilamid jellerine kadar herhangi bir şeyle elde edebilirler. Dolayısıyla gelecekteki testler iyi sonuçlar verirse, moleküller yakında çeşitli yaraları iyileştirme yöntemimizi değiştirebilirler.
Kaynak: Milli Gazete