Hangi suyu tüketelim? Su arıtma sistemleri sağlıklı mı?

Olaylar
İçilen suyun içeriğinde bulunan mineraller suyun kalitesi açısından önem taşımaktadır. Arıtma suyun zararları arasında en çok sorgulanan konu iyi ve kötü minerallerin aynı anda yok edilmesidir. Suyun ...
EMOJİLE

İçilen suyun içeriğinde bulunan mineraller suyun kalitesi açısından önem taşımaktadır. Arıtma suyun zararları arasında en çok sorgulanan konu iyi ve kötü minerallerin aynı anda yok edilmesidir. Suyun içeriğinde bulunan minerallerin yok olmasıyla su doğal olmaktan çıkıp yapay su haline gelmektedir.

Arıtma suyunun zararlarının en başında bu gelir. Yetersiz mineral alımı ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu sebeple suyun arıtılarak içilmesinin çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığı gözlemlenmiştir.

* Su denilince aklımıza gelen en önemli organ böbrek olup, en çok merak edilen arıtma suyu zararlarının böbrek sağlığı üzerindeki etkileridir. Arıtma suyunu tek başına çok uzun süre tükettiğimiz zaman vücut için gerekli olan mineraller daha az alınmış olur. Bu mineralleri farklı neslenme ile takviye etmezsek böbrek sağlığına ciddi zararlar verir. İleri böbrek rahatsızlıkları olan böbrek hastalarının arıtma suyu kullanmadan önce mutlaka doktorları ile iletişim kurmaları gerekmektedir.

* Uzun süreli ve tek yönlü kullanılan arıtılmış su; tüm sağlıklı minerallerinden arındırıldığı için özellikle kemiklerin ihtiyacı olan mineralleri karşılayamaz, diş çürüklerine ve kemik erimesine neden olur. Kemik sağlığına verdiği zararla birlikte aynı zamanda büyüme çağında olan çocukların kemik yapısını etkileyerek büyüme geriliğine de neden olur.

* Ayrıca, tek yönlü mineral deposuna dönen arıtılmış su kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bu sularda, suyun içeriğindeki mineral dengesi bozulur, bu sebeple de hipertansiyon gibi rahatsızlıklara yolaçabilir.

* Arıtma suyun pH değerini de düşürmektedir. Bu durum suyun asidik olmasına neden olur. Asidik su, sindirim sistemi ve metabolizma rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığa yol açar.

* Arıtma cihazlarının filtreleme sisteminin yapısında bulunan plastik maddeler ve kimyasallar kanserojen madde içerebilmektedir. Bu durum bazı kanser türlerini tetikleyebilmektedir. Aynı zamanda bu maddeler insan vücudunun hormon dengesini de bozabilmektedir. Mesela bu sebeple tiroid rahatsızlıkları oluşabilmektedir.

* Uzun süre arıtılmış su kullanmanın zararları arasında vücuttaki elektrolit dengesinin bozulması önemlidir. Bozulmuş elektrolit dengesi birçok hastalık için önemli bir nedendir.

Çok sert sular, içerdikleri yüksek kalsyum sebebiyle diğer bazı minerallerin eksikliklerine yol çarak zararlı olabilmektedir. Arıtılmış veya deiyonize edilmiş sular ise kalsyum dahil çoğu mineralleri içermedikleri için vücudun mineral dengesini bozarak başta kemikler olmak üzere birçok organ ve dokunun zarar görmesine sebep olabilmektedir. Diğer bir önemli konu da su arıtım sistemlerinin düzenli bakımının yapılmaması durumunda oluşabilecek kirlilik ve metal toksitesidir.

Netice olarak sağlıklı su tüketimi önemlidir. Bugün için en sağlıklı olarak değerlendirebileceğimiz su, temiz kırsal bölgelerden alınan doğal kaynak sularıdır. Şehir şebeke suları, plastikler içinde satılan sular, arıtılmış, damıtılmış sular veya damıtma sonrası içerisine minerel ilavesi yapılmış suni sular sağlıklı değildir.