Tatlandırıcı Eritritol Kan Pıhtısı Riskini Arttırıyor

Yetişkin Sağlığı
Yapay tatlandırıcı eritritol, kalp krizi ve felç gibi kalbiniz ve kan damarlarınızla ilgili sorunlara yol açabilen kan pıhtısı riskini artırdığına dair daha fazla kanıt ortaya çıkmış durumda. Eritrito...
EMOJİLE

Yapay tatlandırıcı eritritol, kalp krizi ve felç gibi kalbiniz ve kan damarlarınızla ilgili sorunlara yol açabilen kan pıhtısı riskini artırdığına dair daha fazla kanıt ortaya çıkmış durumda.

Eritritol genellikle keto diyet ürünlerinde ve kalori ve karbonhidratları sınırlamaya çalışan diğer ürünlerde yaygın şekilde kullanılır. Bu kimyasal, mısırın fermente edilmesiyle üretilen bir şeker alkolüdür. Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunabilmesine veya kendi vücudumuz tarafından az miktarda yapılabilmesine rağmen, yiyecek ve içeceklere yapılan yapay eklemeler, ürünlerde doğal olarak bulunan miktarlardan önemli ölçüde fazladır.

Bu ay Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, 30 gram eritritol tüketildiğinde, kanda yüksek kan pıhtısı riski gösteren değişiklikler tespit edilmiştir. Buna karşılık mesela 30 gram şeker tüketen kişilerde aynı etki görülmemiştir. Çalışmaya eritritol grubundan 10 kişi ve şeker grubundan 10 kişi katılmıştır.

Yapay tatlandırıcılar kansere veya başka sağlık sorunlarına neden olur mu? İşte gerçek.

FDA’ya göre, çoğu durumda üreticilerin ürün etiketinde şeker alkollerinin miktarını belirtmeleri gerekmez. Ancak gönüllü olarak bunu yapabilirler. FDA, tüketicilerin bunların paket içerik listelerinde listelenmesini tavsiye ediyor. Federal kurum, şeker alkollerinin fırınlanmış ürünler, sakız, reçel ve jöleler, krema, şekerleme, dondurma ve diğer dondurulmuş tatlılar dahil olmak üzere birçok şekersiz ve az şekerli üründe bulunduğunu söylüyor.

Bu son bulgular, geçen yıl Nature Medicine’de yayınlanan Cleveland Clinic ekibinin birçok üyesinin önceki araştırmalarına dayanmaktadır. Bu araştırma, 4.000 kişilik bir grupta artan eritritol kan seviyelerini kalp ve kan damarlarıyla ilgili daha yüksek sorun riskine bağladı. Daha önceki çalışma ayrıca eritritol ile kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. İnsanların yaygın miktarda eritritol ile yapay olarak tatlandırılmış bir içecek içtiklerinde, kanlarında kan pıhtılaşması riskini artırabilecek değişikliklerin günlerce devam edebileceğini gösterdi.

Cleveland Clinic kardiyoloğu araştırmacı Stanley Hazen, MD, PhD yaptığı açıklamada, “Birçok profesyonel topluluk ve klinisyen, obezite, diyabet veya metabolik sendromu olan yüksek kardiyovasküler risk altındaki kişilerin şeker yerine şeker ikameleri içeren yiyecekler tüketmesini rutin olarak öneriyor” dedi. “Bu bulgular, eritritol ve diğer şeker ikamelerinin kardiyovasküler güvenliğini değerlendirmek için daha fazla uzun vadeli klinik çalışmanın önemini vurguluyor.”

Şeker alkolleri şu anda FDA tarafından güvenli olarak kabul ediliyor, ancak kurum “bazı kişilerin herhangi bir gıda maddesine karşı özel bir duyarlılığı veya olumsuz reaksiyonu olabileceği” konusunda uyarıyor. Olumsuz bir gıda reaksiyonu konusunda endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla görüşün.”

Sektör grubu Calorie Control Council başkanı, çalışmanın tasarlanma şekli, araştırılan az sayıda kişiyi içermesi ve ne kadar eritritol kullanıldığı gibi nedenlerle bu bulguların dikkatli bir şekilde yorumlanması gerektiğini söylüyor.

Konseyin başkanı Carla Saunders, CBS News’e, “Tüketicilerin bilime güvenmesi gerekiyor ve bilim, 30 yıldır eritritolün şeker ve kalori azaltımı için kanıtlanmış güvenli ve etkili bir seçenek olduğunu gösterdi,” diyor ancak Cleveland Clinic ekibi, “bulgularının, eritritolün Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilen bir gıda katkı maddesi olarak yeniden değerlendirilmesine dair tartışmanın şart olduğunu ” ifade ediyor.
…..
Suni tatlandırıcılar riskli kimyasallardır. Bunların hazır gıdalara katılması konusunda şu an için yasal bir engel olmaması, potansiyel sağlık riskleri olmadığı anlamına gelmez. Aksine bu kimyasalların sağlık açısından sebep olabilecekleri sorunlar konusunda gittikçe artan bilimsel veri vardır. Bu sebeple tavsiyemiz, eritritol, aspartam, glutamat, sakkarin, siklamat vs. suni tatlandırıcıların kullanıldığı bütün market ürünlerinden uzak durulmasıdır.

Bilhassa çocukların tükettiği ürünlerde bu gibi kimyasallar yaygın şekilde kullanılıyor. Bu durum çocuklarımız için ciddi bir risktir. Dikkatli olmak ve çocuklarımızı bu tehlikeye karşı korumak zorundayız.
Sağlıklı günler.