YAŞ VE İLAÇ KULLANIMI

Sağlık
Yaş Neden Önemlidir? Yaşlandığınızda vücudunuzun eskisi gibi çalışmayacağı muhakkak. Bu, ilaca nasıl tepki vereceğiniz konusu açısından önemlidir. Yaşlanınca, sindirim sisteminiz ilaçları eskisi kadar...
EMOJİLE

Yaş Neden Önemlidir?

Yaşlandığınızda vücudunuzun eskisi gibi çalışmayacağı muhakkak. Bu, ilaca nasıl tepki vereceğiniz konusu açısından önemlidir. Yaşlanınca, sindirim sisteminiz ilaçları eskisi kadar çabuk ememez. Karaciğer sorunları, ilacın kan dolaşımında birikmesi ve hücrelere gerektiği şekilde hızlı girememesine yol açar. Böbrekleriniz, ilacın vücudunuzdan atılmasını
etkileyebilir. Bu sebeple yaşlıysanız doktorunuza, ilaçlarınızın ne tür yan etkileri olabileceğini sorun.

Reçetesiz Ağrı Kesiciler

İbuprofen, aspirin ve naproksen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAID’ler), aldığınız bazı reçeteli ilaçların gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir. Bu ilaçlar, genellikle kan incelticiler, diyabet ilaçları, diüretikler veya tansiyon ilaçları ile iyi bir kombinasyon oluşturmazlar. Bu ilaçlar ayrıca vücudunuz yaşlandıkça böbrekleriniz, karaciğeriniz, kalbiniz ve sindirim sisteminize daha fazla zarar verebilir.

Kas Gevşeticiler

Doktorunuz kas spazmlarını hafifletmek için bu ilaçları önerebilir. Siklobenzaprin (Flexeril), metokarbamol (Robaxin) ve karisoprodol (Soma) gibi kas gevşeticilerin sersemlik ve şaşkınlık gibi yan etkileri olabilir. Bu, düşme ve kendinize zarar verme riskini artırır.

Bazı Diyabet İlaçları

Klorpropamid (Diabinese) ve gliburid (DiaBeta, Glynase) gibi diyabet için uzun etkili sülfonilüre ilaçları, “hipoglisemi” adı verilen düşük kan şekerine neden olabilir. Bu ilaçlar yüzünden, kafanız karışabilir, titrek, terli, aç ve yorgun olabilirsiniz. Durum şiddetli veya uzun süreliyse nöbetlere neden olabilir ve nadiren bile olsa hayati tehlike oluşturabilir.

Antihistaminikler

Saman nezleniz varsa, doktorunuz antihistaminik önerebilir. Bu ilaçlar sizi hapşırmaktan alıkoyabilir, ancak bazıları diğerlerinden daha fazla yan etkiye sahiptir. Bazı antihistaminikler, yaşlı yetişkinleri uykulu ve şaşkın bırakabilir, bu da düşme riskini artırır.

Uykuya Yardımcı ilaçlar.

Uyumanıza yardımcı olan ilaçlar, uyandığınızda sorunlara neden olabilir. Sabah yataktan kalktığınızda kendinizi sersemlemiş hissedebilir, denge sorunu yaşayabilirsiniz. Açık düşünme yeteneğiniz etkilenebilir. Birçok uyku hapının ana bileşeni olan difenhidramin ayrıca ağız kuruluğu, bulanık görme ve mesane sorunlarına da yol açabilir.

Anksiyete İlaçları

Benzodiazepinler kaygıyı tedavi eden ilaçlardır. Bunlar arasında diazepam (Valium), alprazolam (Xanax) ve klordiazepoksit (Librium) bulunur. Bu ilaçlardan bazıları sisteminizde diğerlerinden çok daha uzun süre kalır. Sizi uyuşuk, kararsız, hantal
bırakabilir. Denge problemi yaşayabilirsiniz.

Antikolinerjikler

Doktorunuz bu ilaçları Parkinson hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ve depresyon gibi durumların tedavisine yardımcı olması için reçete eder. Ancak antikolinerjikler, özellikle yaşlı erişkinlerde kafa karışıklığına, ağız kuruluğuna ve bulanık görmeye neden olabilir. Yaşlı erkeklerde, idrar yapma ile ilgili sorunlara neden olma olasılıkları da yüksektir.

Trisiklik Antidepresanlar

Doktorların bugüm fazla sıklıkla reçete etmediği daha eski bir ilaç sınıfıdır. Ancak amitriptilin ve imipramin gibi trisikliklerden alırsanız, bunların yaşlı erişkinlerde daha kötü olabilecek yan etkileri olduğunu unutmayın. Bunlar kabızlık, düzensiz kalp atışı, bulanık görme, kafa karışıklığı, hafıza sorunu ve ağız kuruluğu gibi sorunları içerir. Erkekler idrar yapma ile ilgili sorunlar yaşayabilir.

Antipsikotikler

Bu ilaçlar şizofreni ve bipolar bozukluk gibi zihinsel bozuklukları tedavi eder ancak bazı yaşlı yetişkinler için risklidir. Antipsikotik ilaç almak, demansınız varsa, yaşamı tehdit eden bir kalp sorunu veya beyin kanaması riskini artırır.

Simetidin (Tagamet)

Mide ekşimesi, hazımsızlık ve ülser için reçetesiz satılan bir ilaçtır. Daha yaşlı bir yetişkinseniz ve bu ilacı alıyorsanız, düzenli dozlarda bile kafa karışıklığı gibi yan etkileri olabilir.

Kombinasyon İlaçlar

Birden fazla etken maddeye sahip olup olmadıklarını görmek için ilaçların etiketlerine dikkatlice bakın. Örneğin bazı soğuk algınlığı ve sinüzit ilaçları, antihistaminiklerle birlikte dekonjestanlara sahiptir. Kombinasyon sizi şaşkın, uykulu yapabilir ve sersemletebilir. Ayrıca tansiyonunuzu yükseltebilir ve tuvalete gitme sorunlarına neden olabilir.

Müshil

Birçok yaşlı insan kabızlığı hafifletmek için ilaç alır. Ancak bisakodil (Dulcolax) gibi bazı ilaçları uzun süreli, düzenli tedavi olarak almak doğru değildir. Zamanla, laksatifler bağırsaklarınızda kalıcı sorunlara neden olabilir.
……
Mecbur olmadıkça özellikle yaşlılıkta ilaçları çok uzun süreli kullanmamak gerekir. Çok sayıda ilaç kullanmak çoğu zaman faydadan çok zarar verebilmektedir. Dengeli beslenme, hareketli fiziksel yaşam, ruhsal ve bilişsel aktivite, pozitif sosyal ilişkiler ile düzgün hazırlanmış doğal ürün kullanımı doğru alternatiflerdir. Yaşlılıkta bitkilerden ve fonksiyonel doğal besin kaynaklarından istifade etmek doğru bir tercih olur.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/