Kabızlığı giderici diyet özellikle basurun kontrol altına alınmasında önemlidir. Bunun için, rafine gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Kepekli undan üretilen gıdaların tüketilmesi; bol miktarda sebze ve meyve yenmesi; acıdan, ekşiden, alkollü ve mayalı içeceklerden uzak durulması ve günde en az 1,5-2 lt. sıvı alınması basur ve varis için önemlidir. Spor yapmanın barsak hareketleri üzerinde düzenleyeci etkisi olduğu için kabızlık ve basur açısından yararlı olmaktadır. Özellikle variste, uzun süre ayakta kalmaktan ve oturmaktan kaçınmak gerekir. Ayrıca, sebze, meyve, tahıl ağırlıklı posalı gıdaları tüketiniz. K vitamini bakımından zengin yonca ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kanamanın azalmasını sağlayacaktır. Kabızlığın engellenmesi ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için bol su tüketiniz. Barsağı yumuşak tutmak için hergün 1-2 yemek kaşığı keten tohumu yağı içebilirsiniz. Sarımsak ve biber barsak temizliği açısından faydalıdır. Buna karşılık başta margarinler olmak üzere katı yağ, hayvansal gıdalar, alkol ve acı baharatlardan uzak durunuz.
Uzun surelı kanama olması durumunda kansızlık ortaya çıkabilir. Bu durumda, demir, B12 vitamini ve doğal kaynaklardan C vitamini alınız. Kabızlığın önlenmesi için irrite edici, ağır laksatifleri (barsak yumuşatıcıları) kullanmayınız. Özellikle kimyasal karakterdeki laksatiflerden uzak durunuz. Kalitesiz tuvalet kağıtları da tahriş edicidir. Uzun sure ayakta durmak veya tam tersine oturmak zararlıdır. Ağrı kesici olarak aspirin veya ibuprofen türü kanamayı arttırıcı ilaçlar kullanmayınız. Problem yatışmıyorsa, mutlaka uzman bir hekime başvurunuz.
YARARLI BESİNLER
Basur oluşumunun engellenmesi ve tedavisinde posalı yiyecek tüketimi çok önemlidir. Ayrıca, kalsyum ve mağnezyum kanamanın kontrol altına alınması ve kanser oluşumunun engellenmesi açısından faydalıdır. E vitamini de düzgün puhtılaşma ve kanamanın engellenmesi için gereklidir. C vitamini ve bioflavonoidler (hesperedin gibi), A vitamin ve karotenoidler hem pıhtılaşmanın sağlanmasında ve hem de yara iyileşmesinde önemli görev yaparlar. B kompleksi vitaminleri sindirimin düzenlenmesinde, Koenzim Q doku oksijenlenmesinin sağlanmasında önemlidir. Sarımsak, doğal bir antibiyotik ve immun sistem düzenleyicisidir. D vitamini kalsiyumun emilmesi ve barsak duvarının iyileşmesi için gereklidir. Sarısabır jeli ağrıyı giderir. Defne, mürrisafi (mırra), ak meşe ekstreleri merhem halinde kullanılırsa faydalı olmaktadır. Tıbbi karakafes otu kökünden yapılan lapa haricen uygulanırsa kanamayı keser. Mürver lapası ağrıyı dindirir. Civanperçemi çayı da haricen uygulanırsa yatıştırıcı etki yapar. Güvercin ağacı (witch hazel) kabuğu damar büzücü etkisi dolayısı ile harican lapa veya jel şeklinde kullanıldığında rahatlatır. Ayrıca üzerlik tohumu, cehri kabuğu, maydanoz, kırmızı üzüm yaprağı çay veya kapsül şeklinde kullanıldığında yatıştırıcı olmaktadır.