Tarihte Bugün! 3 Mart Tarihinde Yaşananlar…

Tarih
1-) Rus Çarlığı’nda köylüyü toprağa bağlayan serflik kaldırıldı. II. Aleksandr’ın çıkardığı yasa, 23 milyon kişiyi (nüfusun üçte biri) özgürlüğüne kavuşturdu. (1861) 2-) HSBC’nin (Ho...
EMOJİLE

1-) Rus Çarlığı’nda köylüyü toprağa bağlayan serflik kaldırıldı. II. Aleksandr’ın çıkardığı yasa, 23 milyon kişiyi (nüfusun üçte biri) özgürlüğüne kavuşturdu. (1861)

2-) HSBC’nin (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) kuruluşu.

3-) Mektebi Sanayii Nefise (Güzel Sanatlar Akademisi) öğretime açıldı. (1883)

4-) Beşiktaş Jimnastik Kulübü kuruldu. (1903)

5-) Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı Hanedanı mensuplarının Türkiye dışına çıkarılmasına ilişkin yasa kabul edildi. Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu çıkarıldı. Şer’iye ve Evkaf ve Harbiye Bakanlıkları kaldırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu. Genelkurmay Başkanlığı oluşturuldu ve Hükûmet’ten ayrıldı. (1924)

6-) Şeyh Said ayaklanmasının büyümesini önlemek için, Takrir-i Sükun Kanunu kabul edildi; İstiklal Mahkemeleri kuruldu. (1925)

7-) İstanbul’da toplanan Berberler Kongresi’nde, berber dükkânlarının Cuma günleri tatil edilmesi kararlaştırıldı. (1931)

😎 Türk Ressamlar Cemiyeti İstanbul’da kuruldu. Güzel Sanatlar Birliği’nden İbrahim Çallı, D Grubu’ndan Halil Dikmen, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nden Mahmut Cuda ve bağımsız sanatçılardan Hamit Görele tarafından kurulan Cemiyet, büyük ilgi gördü ve daha kuruluş evresinde üye sayısı 70’e ulaştı. (1942)

9-) Erzurum’un Pasinler İlçesi’nde meydana gelen Richter ölçeğiyle 5,6 şiddetindeki deprem, can ve mal kaybına yol açtı. 133 kişi öldü, 262 kişi de yaralandı. (1952)

10-) İslam Demokrat Partisi, Mahkeme kararıyla kapatıldı. Genel Başkan Cevat Rıfat Atilhan ve 15 kurucu üye hakkında soruşturma açıldı. (1952)