Böbrek Taşlarını Önleyen En İyi Yiyecekler 

Sağlık
Su tüketimini artırmanın ve sodyum alımını azaltmanın yanı sıra bazı besinlerin tüketilmesi taş oluşumunun engellenmesi ve varsa taşın düşürülmesi için faydalı olmaktadır. Gerçekte, böbrek taşı riskin...
EMOJİLE

Su tüketimini artırmanın ve sodyum alımını azaltmanın yanı sıra bazı besinlerin tüketilmesi taş oluşumunun engellenmesi ve varsa taşın düşürülmesi için faydalı olmaktadır. Gerçekte, böbrek taşı riskini azaltmak için herkese uygun tek bir diyet de yoktur. Bunun nedeni, farklı taş türlerinin farklı özelliklere sahip olmasıdır.

 

Halen böbrek taşınız varsa mutlaka taş analizi için doktorunuza gidin, böylece uyguladığımız diyetin sizin için en iyisi olduğundan emin olun. Böbrek taşı geçmişiniz varsa geçmişte ne tür bir taşa sahip olduğunuzu bilerek diyetinizi düzenleyin.

 

Bununla birlikte, en yaygın böbrek taşları olan kalsiyum oksalat taşları için, taş oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek bazı yiyecekler vardır.

 

• Limon suyu.

 

• Greyfurt.

 

• Portakal gibi turunç ailesi

 

• Potasyum açısından zengin besinler.

 

• Bazı Sebzeler

 

1. Limon suyu

 

Kalsiyum oksalat taşını düşürmek veya önlemek için suyla seyreltilmiş limon suyunun içilmesini önerilmektedir.

 

Limon suyu idrar sitrat düzeylerini artırarak böbrek taşının önlenmesine yardımcı olur. Sitrat idrardaki kalsiyuma bağlanarak taş oluşumunu engeller. Limon suyundaki sitrat, çoğu idrar taşı için elverişsiz bir ortam olan idrar pH’ını da arttırır.

 

 

2. Greyfurt

 

Greyfurt sitrat açısından zengindir. Greyfurt suyu da böbrek taşları için elverişsiz bir ortam oluşmasına yardımcı olur.

 

3. Portakal

 

Portakal ve turunçgil meyveleri de sitrat açısından yüksektir, bu nedenle onları yemek veya sularını içmek böbrek taşlarını önlemede yardımcı olur. Bu meyveler ayrıca böbrek taşının önlenmesine yardımcı olabilecek potasyum açısından da zengindir. Araştırmalar, potasyumun diğer mekanizmaların yanı sıra idrarla kalsiyum ve ürik asit atılımını azaltarak böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun kalsiyum oksalat ve ürik asit taşı oluşum riskini azalttığı düşünülmektedir.

 

4. Potasyum açısından zengin besinler

 

İyi potasyum kaynağı olan gıdalar böbrek taşının önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Bunlar;

 

• Muz.

 

• Kavun.

 

• Avokado.

 

• Kuru üzüm.

 

Bunlara ilave olarak, tavuk ve somon da potasyum açısından zengindir

 

5. Turpgiller sebzeler

 

İyi bir potasyum kaynağı olmasının yanı sıra brokoli, oksalat içermez. Bu sayede böbrek taşlarının oluşumunu önleyebilir. Benzer şekilde, lahana ve Brüksel lahanası da oksalat içermez ve potasyum açısından zengindir. Bu sebeple bu sebzeler de taş oluşumunu engelleyici etki gösterebilmektedir.

Böbrek taşının önlenmesinde bol su tüketimi önemlidir. Yine çok önemli bir faktör, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı dikkatli olmak ve vakit geçirmeden enfeksiyondan kurtulmaktır.

Ayrıca gölü mikrob öldürücü, iltihap ve ödem giderici, idrar miktarını arttırıcı özelliklere sahip doğal bitkisel besinler, hem mevcutt taşların atılması ve hem de yeni taş olşumunun engellenmesi açısından çok önemli fonksiyonlara sahiptirler. Deneyimli bir uzmanın gözetiminde bu gibi doğal besinlerin kullanılması, son derece etkili sonuçlar verebilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu vardır. Eğer böbrekteki taş 10 mm nin üzerindeyse, bu tür ürünlerin kullanılması sıkıntı oluşturabilir. Böylesi bir durumda önce taşın kırdırılarak küçültülmesi ve daha sonra bu gibi besinlerden istifade yoluna gidilmesi gerekir.