Yalnızlık
10 yıllık bir çalışmaya göre, genel olarak hastalığa yakalanma riskiniz (genetik veya yaş nedeniyle) düşük olsa bile, uzun süre yalnız yaşamanız demans olma olasılığınızı artırabilir. Kendini yalnız hissettiğini bildiren 80 yaşın altındaki kişilerin demans hastası olma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Yalnızlıktan kurtulan insanlarda risk azalmaktadır.
Obezite
Orta yaşta çok fazla kilonuz varsa, ileriki yaşlarda demansa yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Fazla kilolar aynı zamanda demansla bağlantılı olan kalp hastalığı ve diyabet riskinizi artırır. “Obez” aralığında olup olmadığını görmek için BMI’nızı (vücut kitle indeksi) kontrol ettiriniz. Doktorunuz sizin için doğru olan kilo verme hedefini belirlemenize yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, işleri tersine çevirmenize yardımcı olur.
Genetik
Demans hastalığına yakalanmanız için ailenizde bulunmasına gerek yok ama genler yine de önemlidir. Alzheimer hastası bir ebeveyn veya kardeşiniz varsa riskiniz daha yüksek demektir. Bazı demans türlerinde genlerin diğerlerinden daha önemli olduğu görülmektedir. Ancak riskli genler bile demans olacağınız anlamına gelmez. Alzheimer için genetik test yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuza testin artılarını, eksilerini ve genetik danışmanlığını sorun. Doktorlar bu testleri rutin olarak önermezler.
Uyku
Pek çok insan ara sıra kötü bir gece uykusu çeker. Ancak bu durum sık sık oluyorsa (çok uyanıyorsanız veya yeterince uyumuyorsanız), Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere demans hastalığına yakalanma veya durumu daha da kötüleştirme olasılığınız daha yüksektir. Sağlıklı bir uyku rutini önemlidir: Akşamları alkol, kafein almayın, sigara içmeyin, az yiyin ve düzenli uyku saatleri içeren rahatlatıcı bir yatma ritüeli oluşturun.
Sigara
Muhtemelen kan damarlarınız için kötü olduğu için sizi demans riskiyle karşı karşıya bırakır ve kesinlikle felç geçirme olasılığınızı artırır, bu da beyne zarar verir ve sıklıkla vasküler demansa neden olur. Bu, düşünme veya hatırlamada sorunlara yol açabilir. Sigara içiyorsanız ve bırakma konusunda destek istiyorsanız doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun.
….
Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam kurallarına uygun hareketli yaşam tarzı, temiz çevre, sakin ruh hali genel vücut sağlığınız için olduğu kadar, zihinsel sağlığınız için de çok önemlidir.