Tarihte Bugün! 10 Aralık Tarihinde Yaşananlar…

Tarih
1-) Osmanlı Rus Savaşı: Rus ordusu 5 aydır süren kuşatma sonrası Plevne’yi aldı. (1877) 2-) Abdülaziz’in bayındır kıldığı kent” anlamına gelen Ma’muretülaziz ya da kısaca Elazi...
EMOJİLE

1-) Osmanlı Rus Savaşı: Rus ordusu 5 aydır süren kuşatma sonrası Plevne’yi aldı. (1877)

2-) Abdülaziz’in bayındır kıldığı kent” anlamına gelen Ma’muretülaziz ya da kısaca Elaziz şehrinin adı, Elazığ olarak değiştirildi. (1937)

3-) Malaya açıklarında Prince of Wales ve Repulse olmak üzere Kraliyet Donanmasına ait iki zırhlı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı torpido bombardıman uçakları tarafından batırıldı. (1941)

4-) Birleşmiş Milletler Meclisi, İnsan Hakları Bildirgesini kabul etti. Türkiye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne kabul oyu verdi. Bugün hâlen İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. (1948)

5-) Aralarında Türkiye İşçi Partisi Genel Sekreteri Tarık Ziya Ekinci’nin de bulunduğu, 26 sanıklı Devrimci Doğu Kültür Ocakları davasına Diyarbakır’da başlandı. (1971)

6-) Daha önce görevden alınan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Gürer Aykal’ın yerine, İsmet Kurt’un atanması üzerine, Devlet Opera ve Balesi çalışanları Carmina Burana’nın sahnelenmesine katılmama kararı aldı. Kurt, iki gün sonra istifa etti. (1979)

7-) Sedat Simavi Basın Ödülü, Uğur Mumcu’ya verildi. (1987)

😎 Türkiye’de ilk karaciğer nakli ameliyatı yapıldı. Ameliyatı, Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mehmet Haberal gerçekleştirdi. (1988)

9-) Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in veto ettiği öğrenci affı yasası, Meclis’te tekrar kabul edildi. Yasa, üniversitelerde baş örtüsüne izin veriyordu. (1988)

10-) Güvenlik kuvvetleri Özgür Gündem gazetesinin İstanbul Kadırga’daki merkezini bastı ve tüm çalışanları gözaltına aldı. (1993)