Küf Mantarı
Spor adı verilen küçük parçacıkları havaya bırakan mantar türleri akciğerlerinizde hasar oluşturabilmektedir. Küf alerjiniz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bir akciğer rahatsızlığınız veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, bazen durum daha da ciddi olabilmektedir. Küfe karşı hassassanız evinizdeki küfe sebep olan durumları giderin, kompost yığınlarından ve kesilmiş çim yığınlarının bulunduğu çimenlik alanlardan kaçının.
Radon Gazı
Bu gazı koklayamazsınız, dokunamazsınız veya göremezsiniz, ancak ABD’de sigara içmenin ardından akciğer kanserinin 2 numaralı nedenidir. Kaya, toprak ve sudaki doğal uranyumun parçalanmasıyla oluşur. Zemin ve duvarlardaki çatlaklardan, sıhhi tesisat ve elektrik kablolarının çevresinden binalara girer. Radondaki radyoaktif parçacıklar, soluduğunuzda veya yutduğunuzda akciğerlerinize zarar verir. Basit bir test kiti ile evinizde yüksek seviyede radon sızıntısı olup olmadığını tespit ettirrbilirsiniz. Evinizi satın almadan önce bunu yapmakta fayda var.
Halı
Halılarınız küf, hamamböceği pislikleri, tozlar ve zehirli gazları hapsedebilir ki bunların hepsi akciğerlerinize zarar verir. Halıyı süpürdüğünüzde veya üzerinde yürüdüğünüzde havaya karışırlar. Hazır yer halılarının döşenmesinde kullanılan kimyasallar da sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple halınızı sık sık süpürün ve her yıl temizletin.
Tarım ilaçları
Bu kimyasallar böcekleri çiftlik ürünlerinden uzak tutar. Bunları yerseniz, dokunursanız veya solursanız sinirlerinizde, hormonlarınızda, gözlerinizde, cildinizde ve akciğerlerinizde sorunlara neden olurlar. Bu sebeple tarım işçilerinin ve bunları kullanan diğer kişilerin astım ve KOAH gibi akciğer sorunlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Maskeler, gözlükler ve özel kıyafetler pestisitlerle uğraşan herkesin korunmasına yardımcı olur. Bu sebeple pestisit kalıntısı olma ihtimali olan yerlerde çalışanlar, bu tür tedbirleri ihmal etmemelidirler.
Havai fişekler
Havai fişeklerde renk vericiler, havaya ince bir toz püskürten farklı metal parçalarıdır. Bunlar, soluduğunuz takdirde astımı ve diğer akciğer ve kalp sorunlarını tetikleyebilmektedir. Havai fişek gösterisi sırasında, sürüklenen dumanlardan uzak durarak kendinizi güvende tutun. Uzun süreli maruziyet ihtimali varsa, parçacıkları filtreleyen bir solunum maskesi de kullanabilirsiniz.
Hava yastıkları
Sodyum azit adı verilen beyaz, kokusuz bir kimyasal, bir araba kazasında sizi korumak için bu torbaları ileri doğru itmeye yardımcı olur. Bu, astımı ve diğer solunum problemlerini tetikleyebilecek ince bir toz oluşturur. Yüksek seviyeler akciğerlerinizin sıvıyla dolmasına neden olabilir. Ayrıca bu madde ciğer duvarlarını tahriş edebilir ve iltihaplanmayı alevlendirebilir. Hava yastığı açıldıktan sonra akciğer sorunları fark ederseniz, hemen göğüs hastalıkları polikliniğine gidin.
Un
Fırında çalışan insanlar diğerlerinden daha fazla öksürür, hırıltılı nefes alır ve nefes almakta zorlanır. Bu durum unu solumaktan olur. Bu sebeple fırıncı astımı çok yaygındır. Unlu ortam, zamanla astım gibi akciğer rahatsızlıklarını kötüleştirebilir ve akciğerlerinize zarar verebilir. Bu durum sadece fırıncıyı değil aynı zamanda ailesini de etkiler; muhtemelen eve taşınan tozların giysilere, cilde ve saça bulaşması evdekilerde de bu tür sorunlara yol açabilmektedir.
Sonraki; Akciğerlerimizde sorun oluşturabilen diğer durumlar.