Yaşam alanlarında kullanılan en sağlıklı serinleme çözümlerinden olan tavan vantilatörleri, hem düşük enerji tüketimi hem de uygun fiyatı ile öne çıkan ürünler arasında. Ev, ofis, karavan ve dış mekân da dâhil olmak üzere farklı alanlarda kullanılan tavan vantilatörü sadece ortamın serinlemesine yardımcı olmaz. Aynı zamanda alanınızı zararlı toz, toprak, bakteri gibi parçacıklardan arındırarak daha rahat nefes almanızı sağlar. Gelin, estetik görünümü ve etkili performansı ile yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan tavan vantilatörü nedir, nasıl kullanılır yakından inceleyelim.
Tavan Vantilatörü Ne İşe Yarar?
Tavan vantilatörü; mekânlarda ısı kontrolü sağlamak amacıyla kullanılan, aynı zamanda toz ve nemi emerek hava kalitesini artıran bir ekipmandır. Tavana monte edildiği için bu isimle adlandırılan tavan vantilatörü, %100 sağlıklı olması nedeniyle klima ve diğer vantilatör çeşitlerine alternatif olarak kullanılır. Kendi içinde ise malzeme, kanat sayısı, güç ve tasarım bakımından pek çok farklı çeşide ayrılır. Bu sayede farklılaşan mekân gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamaya yardımcıdır.
Temel hedefi mekanı serinletmek olan tavan pervanesi, ek olarak şu faydaları sağlar:
- Tavan vantilatörü, serinletme etkisinin yanı sıra hava temizleme özelliğine de sahiptir. İç mekandaki hava akışını hızlandırarak nem, toz ve kötü koku sorunlarını engeller. Böylece hava kalitesini artırır.
- Yaz aylarında saat yönünün aksine döndürülen tavan vantilatörü, ortamın ılık hale getirilmesini sağlar. Kış aylarında ise kış modunda döndürülerek içerideki soğuk havanın dağıtılmasına yardımcı olur.
- Tavan vantilatörünün sağladığı hava sirkülasyonu, özellikle kış aylarında kuruyarak nemsiz kalan iç ortam havasını yoğuşturur. Bu şekilde kuru havaya bağlı solunum rahatsızlıklarını ve cilt kuruluklarını engeller.
- Özellikle küçük alanlarda kullanılan tavan vantilatörlerinin enerji tüketimi oldukça düşüktür.
- Üzerinde aydınlatma bulunan Hunterfan tavan vantilatörü gibi modeller, hem serinleme çözümü hem de ışıklandırma olarak kullanılabildiğinden, ek aydınlatma masrafının azaltılmasını sağlar.
Bütün bunların yanı sıra; tavan vantilatörü modelini, mekanın tasarımına ve kişisel zevklerinize göre tercih ederek iç dekorasyonu tamamlamanız da mümkün olur. Mekanın özelliklerine en uygun tavan vantilatörünü seçebilmek adına, uzman bir ekipten tavsiye almanız oldukça önemlidir. Böylece gereksiz masrafları önleyebilir ve enerji tüketimi en az olan en efektif çözüme sahip olabilirsiniz.
Tavan Vantilatörü Nasıl Kullanılır?
Tavan vantilatöründe kullanım şekli; ürün tasarımına ve modele göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak vantilatörün üzerindeki çekme zinciri ile kontrol edilerek çalıştırılır. Kimi modellerde kademeli çekme zinciri kullanılırken, kimilerinde uzaktan kumanda üzerinden kontrol mümkündür. Fanı çalıştırdığınız zaman, elektrik enerjisi fan motoruna ulaşarak kanatları döndürmeye başlar. Bu sayede odadaki hava akışı iyileşir ve serinlik hissi artar. Dönüş yönünü tersine çeviren kış moduna geçiş ise modele göre kumanda üzerinden yapılabilir. Kış modunun açılması ile birlikte tavana sıkışıp kalan sıcak hava, odanın alt katmanlara dağıtılır ve mekanda ısı dengesi kurulur.
Tavan vantilatörlerinde kullanım, büyük ölçüde modele ve ek özelliklere göre değişir. Örneğin; kullandığınız model aydınlatmalı ise, üzerinde çekme ipinden farklı bir ip daha bulundurur. Işık özelliğinden faydalanmak için bu ipi kullanmanız veya kumandalı kontrol sağlamanız gerekebilir. Eğer kullandığınız modelde çekme ipi kademeli ise dönüş hızını değiştirmeniz mümkündür, böylece vantilatörün ne kadar hızda çalışacağına ihtiyacınıza göre karar verebilirsiniz. Ancak özellikle kış aylarında kullanım önerisi, vantilatörü en düşük hızda çalıştırmak yönündedir.
Genel olarak klima masrafına girmeye gerek kalmayacak yapıdaki iç mekanlarınızda, mekanın büyüklüğüne uygun bir tavan vantilatörü tercih ederek elektrik faturasından büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz modelin kullanım önerilerine dikkat ederek uzun süreli ve sağlıklı bir ısıtma-soğutma çözümü edinebilirsiniz. Tavanvantilatoru.com içerisinden en modern modellere göz atabilirsiniz.