Tarihte Bugün! 18 Mayıs Tarihinde Yaşananlar..

Tarih
TARİHTE BUGÜN!  18 MAYIS TARİHİNDE YAŞANANLAR 1-) Napolyon Bonapart, Fransa İmparatoru ilan edildi. (1804) 2-) Alman zırhlısı Bismark ve ağır kruvazör Prinz Eugen, Ren Egzersizi (Rheinübung) Harekatı ...
EMOJİLE

TARİHTE BUGÜN!  18 MAYIS TARİHİNDE YAŞANANLAR

1-) Napolyon Bonapart, Fransa İmparatoru ilan edildi. (1804)

2-) Alman zırhlısı Bismark ve ağır kruvazör Prinz Eugen, Ren Egzersizi (Rheinübung) Harekatı için denize açıldılar. (1941)

3-) Kırım Tatar Sürgünü: Josef Stalin, Kırım Tatarlarını Kırım Yarımadası’ndan sürgün etti. Sürgün edilen 193.865 Kırım Tatarının %45’i sürgünde hayatını kaybetti. (1944)
Sovyetler Birliği her ne kadar milletlerin eşitliği ve kendi kaderini tayin hakkı temelinde kurulmuş olsa bile bazı milletler güvenilmez ve her an ihanet etme potansiyeli yüksek olarak tanımlanmaktaydı. Buna göre SSCB sınırları dahilinde yaşayan Çeçenler, Almanlar, Koreliler, Kırım Tatarları, Yahudiler gibi bazı milletler güvenilmez kabul edilmekle birlikte bu milletlere mensup insanların ülkenin istihbarat teşkilatı olan KGB’de çalışması yasaklanmıştı. İkinci dünya savaşı SSCB lideri Josef Stalin’e bu milletler ile ilgili adımlar atma hususunda istediği fırsatı vermişti. 18 Mayıs 1944’te Joseph Stalin Kırım yarımadasının asli halklarından birisi olan Kırım Tatarlarını Nazilerle işbirliği yapmak ile itham etti. Bu ithamın sonucunda 193.000 Kırım Tatarı toplanıp yük trenlerine bindirilerek gayri insani şartlar altında Sibirya ve Orta Asya (Başta Özbekistan)’ya sürgün edildi. Kırım’dan sadece Tatarlar sürgün edilmemiş olmakla birlikte bu sürgüne Almanlar, Ermeniler, Bulgarlar, Yunanlar, İtalyanlar, Macarlar, Rumenler’de dahil edildi. 1944 yılı içerisinde gerçekleşen Kırım sürgünü SSCB’nin Türk halklarına yönelik tek sürgünü olmamakla birlikte, 14 Kasım 1944’te Ahıska Türkleri de sürgün edildi. Gürcistan’ın güney bölgelerine düşmekle birlikte Türkiye sınırın hemen yanında olan Ahıska bölgesinin Adıgün, Aspinza, Bogdanovka gibi ilçelerinden sürgün edilen Ahıska Türkleri, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerine sürgüne gönderildi. Daha sonraları Ahıska Türkleri’nin bir kısmı Azerbaycan başta olmak üzere Kafkasların muhtelif yerlerine göç ettiler. 1940’lı yıllar boyunca SSCB’de sürgüne gönderilenler sadece Türk halklarından müteşekkil olmamakla birlikte, pek çok millet sürgüne gönderildi. Bunlardan en bilineni 1941’de Volga Almanları’na yönelik gerçekleştirilen sürgün hareketi idi. 1941 yılına kadar Volga Almanları ekseriyetle kendileri için kurulmuş olan ve Saratov bölgesine yakın olan Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşamaktaydı. Ancak 1941 SSCB’nin Nazi Almanyası ile savaşa girmesinden dolayı Volga Alman Özerk Cumhuriyeti’nin özerk statüsü lağv edilerek Volga Almanları Kazakistan’a sürgüne gönderildi. 1989 Yılında Kazakistan’da 936.000 Alman yaşamaktaydı. Uzakdoğu Rusyası’nda yaşayan Koreliler ise o dönem SSCB’nin düşmanı olan Japonya ile işbirliği yapabilmeleri ihtimaline karşı Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a gönderildi. Bunlarla birlikte SSCB halklarından olan Çeçenler, İnguşlar, Kabardey-Balkarlar, Kürtler, Karaçaylar, Kalmuklar gibi muhtelif halklar da çeşitli ithamlar ile Sibirya ve Orta Asya’nın muhtelif bölgelerine sürgüne gönderildi.

4-) Fransa’da “Mayıs Ayaklanması” sürüyor. Devlet Başkanı Charles de Gaulle, Romanya’daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü. Sinemacılar, Cannes Film Festivali’ni işgal etti. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan çekti ve jüri istifa ederek festivali sona erdirdİ. (1968)

5-) Apollo Projesi: Apollo 10 fırlatıldı. (1969)