Filtre kahve demlemenin en zevkli yolu: Hario V60

Hobi
Sadeliğiyle muhteşem görünen, kahve düşkünlerinin bir sanat eseri olarak gördüğü dünyanın en popüler kahve ekipman markası Hario’yu tanıyalım. Hario markası, özellikler Hario V60 modeli ile bili...
EMOJİLE

Sadeliğiyle muhteşem görünen, kahve düşkünlerinin bir sanat eseri olarak gördüğü dünyanın en popüler kahve ekipman markası Hario’yu tanıyalım.

Hario markası, özellikler Hario V60 modeli ile bilinen, kahve demleme yöntemleri için farklı modellerde ekipmanlar üreten bir marka. Bugün sizlere Hario markasının Hario V60 modellerinden bahsedeceğiz.

Hario V60

Hario V60, kendi tekniğini mükemmelleştirmek adına filtre kahvede inanılmaz fincanlar elde etmek isteyenler için üretilmiştir. Bu kahve ekipmanı, kahve demleme sürecinin her anına odaklanmanıza izin verir ve size tam bir kontrol sağlar.

hario

Ustalaşması elbette kolay bir ekipman değil fakat severek kahve demleyeceğinizden eminiz. Evet belki biraz sabır ve bilgi birikimi gerektiriyor fakat kötü filtre kahve makineleriyle kötü kahve içmek yerine, kahve demleme sürecinin tüm anını kendi ellerinizle yapmak inanılmaz bir deneyim kazandırabilir. Hario V60 modelleri oldukça ucuzdur ve çeşitli tasarım modellerine sahiptir.

Bir kahve ekipmanı almadan önce bunları düşünün

Eğer canınız acı ve kötü bir kahve tadı istemiyorsa, manuel filtre kahve demlemekten daha iyisi yoktur. Tecrübe kazandıkça çok daha iyi lezzetler elde edebileceğiniz bu ekipman elbette tek başına yeterli değil. Kahve çekirdeklerinizin tazeliği ve doğru öğütülmüş olması da büyük önem arz ediyor.

Otomatik filtre kahve makineleri elbette iyi iş çıkarabiliyor. Örneğin bir Moccamaster sahibiyseniz kesinlikle güzel lezzetler alabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat Moccamaster gibi pahalı filtre kahve makinelerine o kadar bütçe ayırmak yerine Hario V60 gibi modelleri de tercih edebilirsiniz. Diğer yandan manuel kahve demleme yöntemleri, her bir demlemeyi özel tercihlerinize göre özelleştirmenize olanak tanır. Ayrıca bunu hobi gibi düşünebilirsiniz. Yeni bir zanaat öğrenmenin verdiği o hazzı düşünün.

Bu demleme yöntemi çok zaman almasa da tüm dikkatinizi demlemeye vermenizi gerektirmektedir. Suyu çok kaçırdığınız da veya yanlış zamanda döktüğünüzde biraz kötü kahve elde edebilirsiniz. Bununla ilgili kahve demleme videolarını izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Hario V60 inceleme

Hario V60, el yapımı kahvelerin resmen omegasıdır. Evet, bu size büyük bir iddia gibi gelebilir fakat V60, siz ve kahve çekirdekleriniz arasında hiçbir engel yok. Müthiş bir üçlü olacaksınız.

Bu ekipmanı, diğer kahve makineleriyle karşılaştırdığınız zaman, Hario’nun son derece basit olduğunu göreceksiniz. Bunu Safari vs. Chrome karşılaştırması gibi düşünebilirsiniz. Evet, Safari belki size çok kullanışlı gelemeyebilir fakat tamamen açık kaynaklı bir platformdur. Hario’da tam olarak öyle.

Bu kahve ekipmanı, çok fazla deneyime, sabra ve öğrenme arzusuna sahip olanlar için en iyi ekipmandır. Evet, Hario V60 gerçek anlamda affı olmayan bir ekipman. Çünkü mükemmel bir demleme için biraz sevgi ve dikkat gerektiriyor. Fakat doğru yaptığınız zaman ise sonuç şaşırtıcı derecede güzel oluyor. Fincanınız temiz, lezzet dolu ve çekirdeğin o mükemmel aromasını hissetiğiniz bir hale dönüşüyor.

Hario Estetiği

Hario V60, pek çok model ve farklı renklere sahiptir. Bu ise size esneklik sağlamaktadır. 1616 yılından bu yana Japon seramik sanatının merkezi olan Arita, Japonya’da yapılan klasik beyaz seramik, gerçekten mütevazı sade bir güzelliğe sahip. Genelde plastik olan ekipmanları çok daha ucuzdur. Aynı sağlamlık hissine sahip olan bu ekipmanların tek olumsuz tarafı termal stabiliteye sahip olmamasıdır. O yüzden biz plastik ekipmanlardan yarım puan kırıyoruz. Fakat fiyat konusunda +1 veriyoruz.

Plastik olan ekipmanları kırmızı, siyah, beyaz ve şeffaf modelleriyle sunuluyor. Diğer modellere göre ısıyı daha az tutuyor fakat oldukça sağlamlar.

hario v60

Tabii bir de V60’ın cam modeli mevcut. Plastik taban plakaya sahip olan cam modelleri kırılgan olduğu için dikkatli kullanmak gerekiyor.

Bununla birlikte seramik modeli de bulunuyor. Seramik V60, daha fazla ısı tutmaya yarıyor. Hatta demlemeye geçmeden önce sıcak su ile önceden ısıtırsanız, kahvenizi ideal olan 195-205 F değer sıcaklığında tutacaktır.

Gel gelelim metal versiyonuna. Bizim en beğendiğimiz modellerden birisi. Cam modele benzeyen bir tasarıma sahip. Genelde paslanmaz çelik veya bakırdan yapılmaktadır. Her iki seçenek de seramik model kadar ısı tutma konusunda başarılı ve diğer modellerine göre en dayanıklısı diyebiliriz. Ayrıca bu modelleriyle seyahat etmek çok daha iyi. Hem hafif hem de dayanıklı.

Hario’nun Kullanım Kolaylığı

Hario V60 modelleri, gerçek bir kullanıcı dostudur. Hatta biz uzman dostu diyoruz. Kullanımı kolay fakat ustalaşması zor olabilir.

Koninin iç kısmından aşağı doğru kıvrılan bir düzü yükseltilmiş oluklara sahip. Bu olukların amacı ise zemin yatağını duvarlardan uzak tutmak. Aradaki kenar boşlukları ise hava akışına izin vermek için tasarlanmıştır. Bu kenarlar, eşit ve hızlı su akışına yardımcı olmaktadır.

hario fiyat

Kahve demlemede en önemli şeylerden birisi de eşit bir ekstraksiyon sağlamaktır. Eğer su kenarlarda çok uzun süre kalırsa, kahveniz biraz acı olabilir.

Hario’da Kontrol Sende

Pek çok kahve ekpimanının aksine V60’ın konisinin altında bütük bir delik bulunmaktadır. Belki ilk bakışta bu bir dezavantaj gibi gelebilir. Fakat birkaç küçük delik yerine, daha küçük bir öğütme boyutu ve dikkatli bir demleme, akış hızını belirleyen en önemli şeydir.

Büyük deliğe ek olarak, son derece ince kağıt filtreler kullanmak gerekiyor. Eğer V60 modelinde suyun kesintisiz bir şekilde akmasını istiyorsanız, en ince kağıt filtreleri kullanmanızı öneririz.

hario modelleri

Şu ana kadar anlattıklarımız belki gözünüzü korkutabilir fakat kahvenizin kaliteli olmasını istiyorsanız kesinlikle tercih etmelisiniz. Zaman ve temas faktörleri, kahve demlemede en önemli unsurlardır. Eğer su, kahve telvelerinizin arasından hızlı bir şekilde geçerse ekşi ve sulu bir kahve edersiniz. Çok yavaş geçerse de acı bir kahve elde edersiniz.

Gelelim Fiyat Konusunda

İşte en iyi haber burası. Eğer taşınabilir ve fiyat konusunda daha uygun bir ekipman arıyorsanız, plastik V60 tercih edebilirsiniz. Fakat suyun sıcaklığı ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak daha profesyonel bir demleme yapacağım diyorsanız metal veya seramik tercih etmenizi öneririz.

Hario’nun en iyi modellerini inceleyebileceğiniz kahvebi.com’dan indirimle satın alabilir ve mükemmel kahveler demleyebilirsiniz.