Ceza hukuku nedir? Ceza hukukunun temel ilkeleri nelerdir? Suçun unsurları nedir? Suçun unsurları nelerdir? Suçun unsurları kpss… Ceza ehliyeti şartları nelerdir? Ceza ehliyeti kaç yaşında başlar? Ceza ehliyeti nedir ne zaman başlar? Temel Yurttaşlık Bilgisi KPSS…
Mahkemece iddianamenin kabulünden hukuki evreye soruşturma, kişiye de şüpheli denir. İddianamenin mahkemece kabulünden sonra hükmün kesinleşmesine kadarki hukuki evreye kovuşturma, kişiye de sanık denir.
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri Nelerdir?
- Kanunsuz suç ve ceza olmaz.
- Ceza sorumluluğu şahsa aittir.
- Kusursuz ceza olmaz.
- Aleyhe çıkarılan yasalar geriye yürümez.
- İnsanilik ve belirlilik
- İdarenin düzenleyici işlemleri ile suç oluşturulamaz, ceza konulamaz, kıyas yapılamaz.
- Adalet ve eşitlik
Suçun Unsurları Nelerdir?
a ) Kanuni Unsur (Tipiklik):
Suç ve cezaların yasalarda yazılı olmasıdır. Bu unsur yargılamayı yapacak mahkemenin keyfi uygulamalarının önüne geçmeyi sağlamaktadır.
b ) Maddi Unsur:
Hareket-davranış-eylem-fiildir. Yapmak veya yapmamak olarak ortaya çıkmaktadır. Hareketin yapılması icra-i, hareketin yapılmaması ise ihmali olarak adlandırılır. Maddi unsurda İlliyet Bağı (nedensellik) bulunmaktadır. Sebep-sonuç ilişkisidir. Sebep hareket ise suçtur.
c ) Manevi Unsur:
Kusurlu iradedir. Fail suçun kanuni kanuni unsurlarını bilerek ve isteyerek eylemi gerçekleştirmiş ise buna kast; istemeden, dikkatsizce eylemi gerçekleştirmiş ise buna da Taksir denir.
Ceza Ehliyeti Şartları Nelerdir?
Fail suçu işlediği anda
- Tam Ehliyetsizlik: 0-12 yaşın tamamlanana kadar ceza ehliyeti söz konusu değildir.
- Tam Olmayan Ehliyetsiz: 13-15 yaşın tamamlanmasına kadar failin ayırt etme gücünün varlığı araştırılır ve indirimli ceza uygulanır.
- Tam Olmayan Ehliyetli: 15-18 yaşın tamamlanmasına kadar failin ayırt etme gücü vardır ve cezadan indirime gidilir.
- Tam Ehliyetli: 18 yaşını tamamlayan fail tam cezai ehliyete sahiptir.
Fail suçu işlediği anda akıl hastası ise tam ehliyetsizlik söz konusudur. Failin ayırt etme gücü yoktur ve ceza ehliyeti de bulunmamaktadır.
Sağır ve dilsizlerin ceza ehliyeti yaşlarına üçer yıl eklenir. Sağır ve dilsizler 15 yaşını tamamlayıncaya kadar ceza ehliyetleri bulunmamaktadır. Ancak 21 yaşını tamamladıklarında tam cezai ehliyete sahip olmaktadırlar.