Botoks günümüzün en popüler medikal estetik uygulamalarından biridir. Ciltteki kırışıklık sorunlarının giderilmesinde oldukça etkili olan botoks farklı alanlara uygulanabilir. Yaş almaya bağlı olarak derinin kolajen yapısında ve bağ dokusunda ortaya çıkan bozulmalar derinin üst yapısındaki kırışıklıkların belirginleşmesine neden olur. Bu kırışıklıklar aslında yüzdeki mimik kaslarına bağlı olarak ortaya çıkan kırılmalar ve çizgilenmelerdir. Yüzdeki kırışıklıkların ortaya çıkmasının temel nedenleri arasında; sağlıksız beslenme, yaş alma, yorgunluk, sigara, alkol, yetersiz cilt bakımı ve güneş ışınları sayılabilir.
Botoks yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi ve koltuk altı terlemelerinin tedavisi için sık kullanılan medikal prosedürlerden biridir. Hem tedavi edici hem koruyusu özelliğe sahip olan botox ile yıllar içerisinde oluşmuş ve yüze yerleşmiş olan çizgilerin tamamen açılması sağlanabilir. Aynı zamanda botox yöntemi ile tekrarlayan kas hareketlerine bağlı olarak belirginleşmiş ancak henüz yüze yerleşmemiş çizgiler de derinleşmeden düzeltilebilir. Ter bezlerini bloke edici etkisinden yararlanılmak yoluyla aşırı terleme sorunlarının tedavisi için de botox yöntemi kullanılabilir.
Botox yönteminde Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen bir toksin olan botulinum toksini kullanılır. Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleme özelliği sayesinde uygulama bölgesindeki sinirlerle, sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki elektriksel iletişimin geçici olarak durdurulmasını sağlar. Sinir iletimi durunca ise sinirin ulaştığı organların işlevlerinde azalma ya da işlevlerin geçici olarak durması söz konusu olur. Bununla birlikte botox yalnızca enjekte edildiği bölgede etkili olan bir uygulamadır. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.
Botox yöntemi ile mimik kaslarının hareketlerinin azaltılması amaçlandığında mimik kaslarının içerisine, aşırı terleme sorununun giderilmesi amaçlandığında deri içerisine enjeksiyon yapılır. Enjeksiyon öncesinde uygulama bölgesine lokal anestezi sağlayacak krem sürülür. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra seyreltilmiş haldeki botulinum toksini ufak dozlarla enjekte edilir.
Botox yöntemi 18 ile 65 yaş aralığında bulunan hemen herkese uygulanabilir. Bununla birlikte gebelik ya da emzirme sürecinde bulunan kişilere botox uygulanması söz konusu değildir. Ayrıca; uygulama bölgesinin derisinde uçuk ya da benzeri enfeksiyonlar olan, Eaton-Lambert ya da Myaesthenia Gravis gibi nöro-müsküler hastalıkları olan kişilere de botox uygulaması yapılamaz.
Botox uygulamasının etkisi yaklaşık olarak enjeksiyondan 3-4 gün sonra görülmeye başlanır. Etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 4-6 ay olan botoks, etkisi geçtiğinde yenilenebilir.
Liposuction Doğru Kişide Etkili Sonuçlar Veren Bir Yöntemdir
Vücudun belirli bölgelerinde bulunan diyete ve spora dirençli yağ birikimlerinin özel bir vakumla ya da özel enjektörlerle emilip vücuttan uzaklaştırıldığı yönteme liposuction adı verilir. Liposuction İstanbul ve diğer metropollerde sık tercih edilen operasyonlardan olmakla birlikte kesinlikle bir zayıflama ameliyatı olarak değerlendirilmemelidir. Liposuction için en basit tanımıyla bir vücut kontur düzeltme ameliyatı denilebilir.
Liposuction ameliyatında diyete ve spora dirençli yağlanma bölgesi, özel bir sıvı enjekte edilerek şişirilir. Ardından bu bölgenin üzerine ya da yakınına birkaç mm uzunluğunda kesiler yapılır. Kesilerden 2-6 mm çapına sahip kanül adı verilen metal borular deri altı tabakasına sokulur. Bu kanüller aynı zamanda şeffaf hortumlarla vakum cihazına bağlı bulunur.
Vakum cihazı çalıştırıldıktan sonra, kanüller yağ birikim bölgelerine uygun derinliklerde hareket ettirilir. Ve fazla yağların uzaklaştırılmasına başlanır. Vakum aracılığıyla yağlar emilerek istenilen vücut konturu ve düzgün bir yüzey elde edilir.
Liposuction ameliyatı genellikle lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonuyla yapılır. Çok sınırlı küçük alanların söz konusu olduğu durumlarda lokal anestezi uygulanması tercih edilebilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra içeride oluşmuş sıvının dışarı akması ve ödem oluşumunun engellenmesi için kesikler bir süreliğine açık bırakılabilir. İşlem tamamlandıktan sonra açılan kesiklere dikişleri atılır ve bölge sıkıca bandajlanır.
Liposuction operasyonundan sonra hastalar genellikle bir gece hastanede gözlem altında tutulup ertesi gün taburcu edilirler. Operasyon bölgesine göre, uygulanmış olan bandajların 4 hafta ya da daha uzun süre kalması söz konusu olabilir. Liposuction ameliyatından sonra ödem ve morarma oluşmaması için doktorun önerilerine uyulmalıdır. Hastalar genellikle birkaç gün içerisinde işlerine ve sosyal yaşamlarına dönebilirler. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için bol su içilmesi, yeterince istirahat edilmesi, sigaradan ve alkolden uzak durulması önemlidir. Böylece iyileşme kısa sürede ve ağrısız bir şekilde gerçekleşebilir.
İyileşme sürecinde doktor tarafından reçete edilen antibiyotiklerin ve ağrı kesicilerin düzenli olarak kullanılması gerekir. Liposuction ameliyatında uygulamanın yapıldığı bölgedeki yağ hücrelerinin çok büyük bir kısmı vakumla çıkarılsa da bu bölgede yeniden yağlanmanın oluşmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle operasyondan sonra elde edilen sonucun kalıcı hale gelebilmesi için hastaların sebze, az yağlı proteinler ve lifli gıdalar açısından zengin ve dengeli bir beslenme programı uygulamaları gerekir.
Op.Dr.Evren İşçi Kliniği alanında uzman isimlerden oluşan deneyimli kadrosu ile botox ve liposuction başta olmak üzere hastalarına farklı çözümler sunmaktadır. Yapılan detaylı muayenelerden sonra hastanın sorunu tespit edilmekte ve en etkili çözüm belirlenerek, hasta ile iş birliği içerisinde bir tedavi süreci planlanmaktadır.
Detaylı bilgi almak için : https://drevrenisci.com/