- Konularına Göre:
Genel Tarih: Yazılan herhangi bir tarih, birden fazla devlet veya milletin hayatını ilgilendiriyorsa bu bir genel tarihtir.
Özel Tarih (Milli): Yazılan herhangi bir tarih, tek bir milletin veya devletin yaşamını konu alıyorsa bu bir özel tarihtir.
NOT: Genel ya da Özel Tarih; Siyasi, Uygarlık ve Ekonomi olmak üzere üç çeşit yazılabilir
- Yazılış Şekillerine Göre:
Hikayeci (Öykücü) Tarih: Neden-sonuç ilişkisi ile yer ve zamana bağlı kalmadan yazılan tarihlerdir. Bilimsel değeri yoktur. Amacı, tarih okumayı sevdirmektir.
Öğretici Tarih: Tarihsel olaylar, duygusal yönleriyle ele alınır. Topluma milli ve ahlaki değerler kazandırılmaya çalışılır. Amacı, okuyanı etkilemektir.
Sosyal Tarih: Tarihsel olayların sadece sosyal yönleri ele alınarak yazılır. Kronik Tarih: Olaylar tarihsel sıraya konularak yazılır. Olaylar arasında bağlantı kurulmaz
Neden-Nasılcı Tarih: Tarihsel olaylar neden-sonuç ilişkisi içinde, yer ve zaman gösterilerek yazılır. Bilimsel tarih yazıcılığıdır.
TARİHİN DEVİRLERE AYRILMASI: Tarih, yazının icadı ile başlar. Yazının, MÖ 3500′ lerde Sümerler tarafından bulunduğu bilinmektedir. Yazı’nın bulunmasından önceki döneme Tarih öncesi Devirler (Prehistorik), yazının bulunmasından sonraki döneme de Tarih Devirleri denilir.
Abid Yaşaroğlu Hocanın Ders Notlarından…