Canavar otu nedir? Canavar otunun sağlığa faydaları nelerdir?

Halk arasında verem otu olarak da bilinen canavar otu bitkisinin faydaları nelerdir? Canavar otu nedir? Canavar otu nerede satılır? Canavar otunun yararları nelerdir? Canavar otunun zararları nelerdir...
EMOJİLE

Halk arasında verem otu olarak da bilinen canavar otu bitkisinin faydaları nelerdir? Canavar otu nedir? Canavar otu nerede satılır? Canavar otunun yararları nelerdir? Canavar otunun zararları nelerdir? Canavar otu çayı nasıl hazırlanır? Canavar otu hangi hastalıklara iyi gelir? Detaylar haberimizde…

Canavar otu kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir. Canavar otu tarım alanında zararlı bitki olarak bilinse de, yüzyıllar boyunca verem hastalığı tedavisinde kullanılmıştır. Çayı yapılarak tüketilen canavar otu mikropları öldürür ve ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Canavar otu nedir?

Canavar otu, halk arasında daha çok bostan bozan, verem otu, bakla kıran olarak bilinir. Parazit bir bitki olduğu için, canavar otunda klorofil bulunmaz, bu nedenle bu bitki fotosentez de yapmaz. Canavar otu,  yaygın olarak Avrupa ve Asya’nın batısında yetişir. Canavar otu, nemli orman bölgelerinde, meralarda, çimenlikler ve su kenarlarında kümeler halinde yetişir.

Canavar otunun yaprakları 3-7 cm uzunluğundadır. Bitki, döllenme tozlukları esnasında kahverengimsi kızıl renktedir. Canavar otu, Temmuz ayından Eylül ayının sonuna kadar toplanabilir. Ayrıca canavar otu bitkiler arasında en küçük tohumlara sahiptir. Bu tohumlar 12 yıla kadar toprakta canlılıklarını koruyabilirler. Koşullar oluştuğunda konakçı olarak, bitkinin köklerine sarılarak gelişim gösterirler. Yukarıda da belirtildiği gibi tarım alanında zararlı bir bitkidir. Bahçenizde veya tarlanızda fazla yayılmasını istemiyorsanız, tohumlarını toprağa dökmeden önce dikkatlice koparıp, uzak bir alanda yakmalısınız.

Canavar otunun sağlığa faydaları nelerdir?

– Canavar otu, ödemleri söker ve şişkinliği gidericidir.

– Antibakteriyel bir bitki olup, mikropları öldürür.

– Grip, öksürük, bronşit, astım, lenf şişmesi ve ağrıları, lenf damarlarının ağrı ve tıkanmasına karşı etkilidir.

– Akciğer, lenf bezi, beze, eklem, kemik, hüye (haya) ve cinsel organlardaki verem tedavisinde kullanılır.

– Akciğer ve lenf kanseri, cilt kanseri gibi kanser hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.

– Terlemeyi ve deri gözeneklerinin açılmasını sağlar.

– Damar büzücü özelliğiyle kanamalardaki kan akışını yavaşlatır.

– Romatizmayı önlemeye yardımcı olur.

Canavar otu çayı nasıl hazırlanır?

Canavar otu çayı hazırlarken her bardak için bir çay kaşığı kurutulmuş canavar otu hazırlayın. Canavar otunu demlerken normal çay demler gibi demlemiyorsunuz. Çaydanlığa kurutulmuş canavar otunu ekledikten sonra üstüne kaynar suyu ekleyin. Ardından demlenmesi için 5 dakika bekleyin.

Canavar otu nerede satılır ve ne için kullanılır?

Canavar otunu, kurutulmuş halde aktarlarda bulabilirsiniz.. Canavar otu, genellikle çayı yapılarak tüketilir. Öksürük, bronşit, grip, şişkinlik, iştahsızlık, romatizma ve guta gibi hastalıklara yarar sağlar.

Canavar otunun vereme karşı faydalı olduğu 1800’lü yıllarda anlaşılmıştır. Bu şifalı bitki günümüzde de verem tedavisinde kullanılmaktadır. Canavar otu üzerine yapılan araştırmalar neticesinde bu bitkinin vereme karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle halk arasında verem otu olarak da bilinir.

Canavar otu, vücutta oluşan yara ve çıbanları iyileştirmede de kullanılır. Bir tutam kurutulmuş canavar otu lapa haline getirilir ardından bu lapa yaralı veya çıbanlı bölgeye sürülür.

Canavar otunu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Canavar otu zehirli bir bitki değildir. Kanıtlanan bir yan etkisi veya zararı da yoktur. Ancak her şeyde de olduğu gibi bitki çaylarında da aşırıya kaçmak vücudunuza fayda yerine zarar verebilir. Bu nedenle canavar otunu günde en fazla iki fincan içmeniz size daha iyi sonuç getirecektir.