Vatan denilince içimizi bir sıcaklık kaplar. İnsanı rahatlatır, güvende hissettirir. Vatan denilince akla “Bağımsız bir devlet” geliyor olabilir. Ama yanlış. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yurdumuz işgal altındaydı.Ama o halen bizim vatanımızdı. Ve biz namusumuz olan vatanımız için savaştık. Vatan için canımızı feda ettik. Kadın – Erkek demeden yurdumuza siper olduk. Ve bir kiși vardı ki… Bütün milleti savaşmak için topladı. Savaşı’nın büyük kahramanlarından biriydi. O Atatürk’tü. Vatan için canını vermeye hazırdı. Biz de öyle olmalıyız. Ben sadece Atatürk’ü örnek verdim. Șerife Bacı, Hasan Tahsin gibi kahramanlarımız da Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynar.
[Vatan bir bütündür bölünemez] kararı Erzurum Kongresi’nde alınmıştır. Bu karar bütün yurdu ilgilendirmiștir. Kurtuluş Savaşı, vatan sevgisi sayesinde kazanıldı. Biz vatanımızın kıymetini bilmeyip savaşmasaydık, vatanımızı işgal ediyorlardı. Vatan sevgisini 15 Temmuz Zaferi’yle de anlatabiliriz. 15 Temmuz 2016’da Düşmanlar hain bir baskın yaptılar. Vatan sevgisi sayesinde bu baskında son buldu. Vatanımız birlik ve beraberlik içinde olmalı, anlaşmazlıklar çıkmamalı ve vatanı yönetecek kişinin gerekli özelliklere sahip olması gerekir.
Namus; toplum içinde onur ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlılık demektir. Vatanımız da namusumuz olan șeylere örnektir. Vatan için atalarımız canlarını verdi. Atalarımız kendi hayatları için savaşmadı. Zaten Kendi hayatları için savaşmalarına gerek yoktu. Çünkü İtilaf Devletleri onlara vatanlarından gitme izni vermişti. Ama onlar vatanlarından gitmediler. Orduları düşmanları yarısından az olmasına rağmen pes etmediler. Savaştılar ve vatanımızı kurtardılar.
Ve vatan böyledir. Ne vazgeçersin ne de vazgeçtirirsin. Namusun olan vatanı ne bırakırsın ne de bıraktırırsın. Vatan sevgisini ne anlarsın ne de anlatırsın. Vatan sevgisini sadece hissedersin. Ve o sevgi yüreğini yumuşatır. İçini rahatlatır. Atalarımız bize bu güzel vatanı bırakmış. Biz de gelecek nesillere güzel bir vatan bırakırsak onlar da huzur içinde büyürler..
(Elif Demir, İstanbul Başakşehir’de ikamet etmekte ve 4. sınıfa gitmektedir.)