Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Gelenbevi İsmail Efendi kısaca hayatı

Biyografi
18. yüzyıl Osmanlı alimlerinden Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Gelenbevi İsmail Efendi kimdir kısaca… Gelenbevi İsmail Efendi biyografi… Gelenbevi İsmail Efendi kısaca hayatı…  ...
EMOJİLE

18. yüzyıl Osmanlı alimlerinden Gelenbevi İsmail Efendi kimdir? Gelenbevi İsmail Efendi kimdir kısaca… Gelenbevi İsmail Efendi biyografi… Gelenbevi İsmail Efendi kısaca hayatı…

 

Gelenbevi İsmail Efendi, 1730 yılında şimdiki Manisa’nın Gelenbe kasabasında doğdu. Asıl adı İsmail’dir. Daha çok Gelenbevi adıyla ün kazanmıştır.Önce kendi çevresindeki bilginlerden ders almıştır. Daha sonra, öğrenimini tamamlamak üzere İstanbul’a gitmiştir.

Burada, çok değerli ve kültürlü öğretmenlerden yararlandı ve matematiğini oldukça ilerletti. Müderrislik sınavına girerek kazandı ve 33 yaşında müderris oldu. Bundan sonra kendisini tümüyle ilme verdi. Gelenbevi İsmail Efendi, eski yöntemle problem çözen son Osmanlı matematikçisidir. Sadrazam Halil Hamit Paşa ve Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın istekleri üzerine, Kasımpaşa’da açılan Bahriye Mühendislik Okulu’na altmış kuruşla matematik öğretmeni olarak atandı.

Bazı silahların hedefe vurmaması, padiaşah III. Selim’i kızdırmış ve Gelenbevi’yi huzura çağırarak ona uyarıda bulunmuştur. Hedefe olan uzaklığı tahmin ederek gerekli düzeltmeleri yapmış ve topların hedefe vurmalarını sağlamıştır. Gelenbevi İsmail Efendi’nin bu başarısı padişahın dikkatini çekmiş ve padişah tarafından ödüllendirilmiştir. Yenişehir’e vazife için görevlendirildiğinde burada ani bir üzüntüden dolayı felç oldu ve 1791 senesinde vefat etti.

 

Gelenbevi İsmail Efendi’nin Eserleri:

  • Cebir Kitabı
  • Risale-i Azla-i Müsellesat
  • Şerh-i Cedavil-i Ensab
  • Risale ala Rub-il Mukantarat ve Risale ala Rub-il-Müceyyeb
  • Risalet-ül-Kıble
  • Kıyas Risalesi
  • Talikat ala Mir-ül-Adab