Tarihin en büyük seyyahlarından İbn-i Battuta kimdir? İbn-i Battuta biyografi… İbn-i Battuta kimdir kısaca… İbn-i Battuta kısaca hayatı…
İbn-i Battuta, adıyla meşhur olan seyyahın asıl adı, Şemseddin Ebu Abdullah Muhammed b. İbrahim’dir. 1304’te Tanca’da doğmuştur. Berber kabilelerinden Levatalara mensuptur. Yirmi iki yaşına kadar Tanca’da yaşamış, hukuk ve din tahsilini de buranın medresesinde yapmıştır. İlk defa hac maksadıyla Hicaz’a doğru yolculuğa çıkmış, İskenderiye’e kadar uzanan bu seyahatinde uğradığı yerlerde İslami mevzuları bilen bir zat olarak halkın ve belde ileri gelenlerinin iltifatlarına mazhar olması, onda devrinin İslam dünyasını tanıma merakını uyandırmış, maceracı ve araştırıcı ruhunu kamçılamış, böylece çeyrek yüzyılı aşan seyahatleri ile Mısır, Suriye, Arap yarımadası, Irak, İran, Doğu Afrika, Anadolu, Kuzey Türk illeri, Doğu Asya, Hindistan, Çin, Endülüs ve Sudan gibi ülkeleri görmüş, tanımıştır.
Sonra da bu seyahatlerinin neticesinde, on dördüncü yüzyıl İslam dünyasını canlı levhalar halinde seyahatnamesinde aksettirmiştir. İbn-i Battuta‘nın üç seyahati vardır. Bunların ilki en uzunu olup doğu ve batıda ziyaret etmediği bir yer bırakmamıştır. Gezilerinde en fazla kaldığı yerlerden biri Hindistan, diğeri Çin’dir . Hindistan’da iki yıl, Çin’de iki buçuk yıl kadılık yapmıştır, dolaştığı her yerde hakimlerle, kadılarla, ileri gelenler ve mühim kimselerle tanışmıştır. Onların adetlerini, törelerini, yediklerini, içtiklerini, eğlencelerini en ince bir şekilde tespit etmiş, aralarındaki geçimsizlikleri, entrikaları canlı tablolar halinde nakletmiştir. Dindar bir kimse olmak itibariyle her gittiği yerde, işittiği din adamları ile tanışmış, mukaddes makamları ziyaret etmiş, dini müesseseler hakkında bilgi toplamıştır. İslam alemine ilk defa Hint fakirlerinden, Anadolu ahilerinden ve İran hatimlerinden bahseden seyyah İbn-i Battuta olmuştur. İbn-i Battuta bu yönü ile ayrı bir değer taşır.
İbn-i Battuta, seyahatnamesini 1355 yılının Ocak ayında tamamlamıştır.
İbn-i Battuta, 1369 yılında vefat etmiştir.